söndag 22 april 2012

Schnitzel Bitte!

Kinna har länge varit en bedrövlig plats för den som skulle åka tåg eller buss. Visserligen fick området en upprustning för ett par år sedan och kallades sedan dess resecentrum. Det fanns en kiosk intill men annars var det ödsligt. Stationshuset har stått stängt i flera år och därmed fanns varken väntsal eller toalett att tillgå. Förutom ett par bussväntkurer inte ens ett tak.

När jag var vid Kinna resecentrum i somras upptäckte jag att det kommit ett nytillskott, en vagn där det såldes schnitzlar. Bredvid fanns några bord där man kunde äta sin måltid. Det var ständig tillströmning av kunder och jag köpte med mig en schnitzelsallad hem. Godare schnitzel har jag nog inte ätit, i varje fall inte på denna sida om Puttgarden.

I höstas skrev Borås Tidning att de som drev den här schnitzelkiosken ville flytta in i stationshuset lagom till vintern och därmed också stå för väntsal och toaletter. Lösningen med att ett serveringsställe får hålla till i stationshuset till jag förmodar subventionerad hyra mot att de sköter väntsal och toaletter finns redan i Vara (gelaterian) och Mellerud (Centralkaféet). Och antagligen på fler stationer.

Det löste sig och när jag var i Kinna i går visade det sig att det unga krögarparet Josefin Kühnel och Robert Johansson flyttat in Herr Ober i stationshuset. De har byggt en restaurang i den gamla väntsalen och visst ser det lite enkelt ut men väldigt hemtrevligt, inte minst tack vare den synnerligen förekommande och vänliga personalen.

Skylten "Herr Ober Schnitzel bitte" har kommit upp på det gamla stationshuset, som snart skall få även exteriören renoverad.


Så här ser det ut inne  i restaurangen. Det är ganska tidigt så därför inte så mycket folk.


Så fick jag in min schnitzel. Observera de rejäla pommes fritesen. Inte de vanliga "potätera knôvlade i flôt" precis. Skålarna innehåller örtdressing och gurka. 75 kronor inklusive kaffe. Måste anses som prisvärt.

Schnitzlarna är gjorda av kött från djur som sade nöff under sin livstid. Egentligen borde det väl ha varit från djur som sade mu men med tanke på priset på kalvkött så förstår man varför man valt fläskkött. Det viktigaste är ju ändå att det smakar gott och det gjorde det.
 

Om detta går bra har paret planer på att etablera sig på andra håll i landet, gärna i närheten av järnvägsstationer. McDonalds, Max och Frasses: släng er i väggen. Detta är fast food när den är som bäst.
http://www.herrober.com/
Och bra lär det gå om man skall tro deras hemsida. Jag har blivit otroligt imponerad av denna entreprenörsanda i ordets mest positiva bemärkelse.

Herr Ober finns som sagt i det gamla stationshuset i Kinna. Det är lätt att  hitta dit och det är en kort avstickare från riksväg 41 som går mellan Borås och Varberg. Den avstickaren är det väl värt att göra.


1 kommentar:

  1. Jag tipsade Josefin Kühnel om en här sidan och fick ett synnerligen trevligt tackbrev. Där berättade hon att hon snart har hunnit banka 25 000 schnitzlar. Fler lär det bli...

    SvaraRadera