tisdag 28 augusti 2012

Maskinskyddarträff i Trädet


I söndags var det den årliga Maskinskyddarträffen i Trädet, anordnad av Kölaby hembygdsförening. Vi hade bestämt att vi skulle åka dit i vår gamla SJ-buss från 1945 och så blev det fast det såg rätt illa ut på morgonen när regnet vräkte ned. Brolle, som skulle köra bussen, ringde mig vid 7-tiden och frågade om vi skulle åka i det här vädret och vi bestämde oss för att göra det. 
- Det finns ju regnkläder, sa jag. 
- Det finns ju tak på bussen, sa Brolle. 
Men en haltvimme senare slutade regnet och till och med solen visade sig. Så med åtta man i bussen begav vi oss i väg i riktning Ulricehamn. Det vackra vädret höll i sig tills vi kom fram till Trädet, ett litet samhälle mellan Ulricehamn och Falköping. Ortsnamnet är bestämd form av ordet träde och inte av ordet träd så det skall alltså uttalas "Trädet" med långt ä.  

En rejäl regnskur kom dock en timme senare men sedan klarnade det upp på nytt. Så man kunde gå där i leran och stifta bekantskap med maskiner i alla de former vid hembygdsgården Kronogården. Många olika former av maskiner hade kommit, från grävmaskiner via traktorer till lastbilar.

Vår buss har kommit fram och parkerats mellan två äldre lastbilar.

Ytterligare en gammal SJ-buss dök upp, nämligen denna från Swebus Veteranclub i Uddevalla. Den här bussen är från 1948 och den första som byggdes i lättmetall hos J Höglunds Karosserifabrik i Säffle. Fabriken finns kvar än i dag men ägs nu av Volvo.

En långtradare från 1933 av fabrikat Tidaholm. På den tiden räckte 100 hästkrafter för en långtradare. Denna finns normalt på Tidaholms museum.

Denna Scania från 1973 får representera de lite nyare veteranlastbilarna.

Traktorer fanns det många med av olika fabrikat. Givetvis saknades inte Grålle, alltså Ferguson som den egentligen heter. Den här är från 1947.

Zetor från 1950, tillverkad i Tjeckoslovakien. Fabriken finns kvar fortfarande även om landet nu heter Tjeckien.

De amerikanska John Deere-traktorerna kan man få i den färg man vill så länge man vill ha den i grön. Den här är från 1970.

En Fordson Major från 1946 i mycket gott skick. Man kan inte låta bli att imponeras över den omsorg som ägarna lägger ned på sina gamla maskiner.

Även vanliga personbilar är ju maskiner och har de uppnått veteranstatus fick de ställas upp på hedersplats. Det fanns stora och det fanns små. Ett exempel på de senare är denna Heinkel Kabine från 1956. 

 Andra kom i större fordon som t ex i en Buick La Sabre från 1959.

Och varför inte komma i ett gammalt militärfordon som en Volvo L3314, mer känd som "Valpen"?

Volvo Amazon combi och bredvid den skymtar dess föregångare Volvo PV445 Duett. Veteranbilar kan också vara i bruksskick.

 Som sagt: många traktorer var det. Och här är ändå bara en liten del av dem.

Så lite andra maskiner av olika slag. Ni får själva försöka identifiera dem. 

Ett gammal sågverk visades upp och fick göra nytta.

 Vid "Grusgropa" alldeles intill väg 26 visades olika typer av grävmaskiner upp.

 En Åkerman grävmaskin lastar ett traktorsläp.


En rejält gammal grävmaskin tillverkad av North West visar att den hänger med fortfarande.

Eftersom det var en bra bit att gå mellan Kronogården och Grusgropa ordnades transporter däremellan.

Det enda på träffen som inte var maskiner. Två hästar som drog en vagn för passagerare.

Men de flesta valde att åka efter traktor.

Så gjorde jag även om det var på egen risk. Taktorföraren körde dock lugnt och det var inte för att spara tid som jag valde att åka i stället för att gå.

Så en bild från Kronogården där det var full fart med servering, korvgrillning och diverse "knallar" på plats.

Ett mycket trevligt arrangemang som lockade ett par tusen personer trots vädret. Det är väl värt ett besök. Det arrangeras varje år sista söndagen i augusti.


För större bild: klicka på en av dem och starta bildspelet. Där kan du sedan högerklicka på valfri bild och sedan på "Visa bild" och du får en bild som fyller upp hela skärmen.


Detta är inlägg 500 på bloggen, som jag startade i juli 2008. Så det är dags att fira - nu igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar