måndag 6 februari 2012

Så ska det inte låta

Det är sällan jag skriver om TV här i bloggen. Ändå upptar TV en ganska stor del av min tid. För mycket skulle säkert vissa tycka. Men det är också socialt. Fredagskvällar brukar jag av gammal tradition från den tid mamma levde tillbringa hos min far och det hör då till att vi skall titta på fredagsunderhållningen. Nu har det ju varit På spåret ett tag och det är ett bra program. Men i fredags var det första semifinalen så det återstår bara två program för den här säsongen.

Vad kommer då i stället? Jo, TV:s största misslyckande på underhållningsfronten sedan det där programmet Zick Zack med fyra programledare som pratade i munnen med varann. Men det var 1988. Programledarena var  Tommy Engstrand, Bengt Bedrup, Pa Neumüller (någon som kommer ihåg henne) och Monica Dominique. Fyra i och för sig bra TV-människor var för sig. (Ja, Pa var lika okänd då som nu så jag reserverar mig för henne). Bedrup och Dominique hade dessutom den goda smaken att hoppa av på ett tidigt stadium.

Men nu  var det det näst största misslyckandet, nämligen Minuten. Ni vet det där programmet där man skall göra löjliga och gärna omöjliga uppgifter på en minut och där det är nästa omöjligt att vinna den redan från  början lågt satta prissumman. Detta skall nu bli fredagsunderhållning. Enda ljuspunkten är att man lyckats övertala Peter Settman att inte bli program-hihi-ledare.

Det blir i stället Malin Ohlsson, som gjorde en bra insats i det i och för sig också rätt misslyckade  magikerprogrammet i SVT1 i höstas. Hon och Marie Serneholt. Den senare åkte ut i schlagerfestivalen i lördags med en rätt dålig låt. Marie uppträder bra och "går genom rutan" och dessutom behövde man inte heta Torsten Flinck för att känna sig lite gubbsjuk när man såg hennes tighta fodral. Det är bara ett fel: hon sjunger inte särskilt bra. Och det är ju det tävlingen går ut på. Att sjunga bra alltså.

Så ska det låta, som tidigare var fredagsunderhållning, har nu av någon obegriplig anledning i stället flyttats till söndagsunderhållning. Flamsigare och tramsigare än tidigare. När inte ens Kalle Moraeus lyckas tränga igenom då är det något fel i programkonceptet. Fast Angelica och Marika vid pianona är lysande.

Vet ni vem som är vem förresten av Angelica Willstedt och Marika Alm - eller vad de nu heter. Låt mig reda ut detta: Angelica är den ljusa  och hon heter Alm i efternamn. Marika är den mörka och det är hon som heter Willstedt i efternamn. Man kanske kan använda samma minnesregel som för att skilja på Björn och Benny (de i ABBA): Han som ser ut att heta Björn heter Benny och han som ser ut att heta Benny heter Björn.

Snälla SVT: rätta till detta. Ge oss Så ska det låta på fredagar och Minuten kan ni lägga ned eller placera på söndagar när ändå ingen tittar. Nu börjar ju TV4 också med en ny serie med Henrik Dorsin i sin gamla roll från Solsidan som den odräglige Ove Sundberg på samma tid. Timeout med Martin Timell kommer också. Det är ett lysande program men gärna med en annan programledare och en lite mer nertonad Per Andersson. Det mest fascinerande är att dessa idrottsmän och -kvinnor som man tidigare upplevt som fåordiga är så spirituella.




Inga kommentarer: