tisdag 25 september 2012

Se upp för taxi i Göteborg

Det finns många fördelar med avregleringen av taxi. Nu kan man få tag i en bil när man behöver den och slipper vänta i en oändlig telefonkö först. Men det har också inneburit allt sämre förhållande för de som jobbar vid taxi och lönsamhetsproblem för taxiföretagen. Det kanske är därför de griper till tjuvknep.

När man åker taxi i storstäderna måste man nu vara noga så man väljer bil från ett seriöst taxiföretag. Taxi Göteborg är ett sådant.Så därför blev jag glad när jag såg en sådan bil stod och väntade till synes ledig utanför Hotell Eggers. Men varför stod den inte vid taxistationen vid centralen 100 meter bort?

Ja, läs noga på skylten. Företaget heter inte Taxi Göteborg utan Göteborg T;xi. Och framför allt: kolla den gula lappen i bakrutan. 549 kronor för en normalresa! Det är billigt jämfört med Stockholm där en normalresa kan kosta 1 300 kronor vilket betyder bortemot 10 000 kronor för en resa Stockholm-Arlanda. Men det är dyrt jämfört med de seriösa företagen som Taxi Göteborg. Hos det senare kostar en normalresa 309 kronor.

Så här ser en bil från Taxi Göteborg ut. Kolla likheten på taxi-märket på förardörren. Men man kan ju ändå se skillnaden om man tittar efter. Dessutom har Taxi Göteborgs förare uniform.

Det är fri prissättning på taxi och taxi får ta vilket pris som helst så länge de informerar om det på föreskrivet sätt, alltså genom en gul lapp på sidorutan bak där priset för en normalresa skall kunna läsas på långt håll.


Edit 26 september kl 23.00:
Företaget med den dyra taxibilen skyltad Göteborg T;xi heter Nasser Taxi.



3 kommentarer:

Gunnar Anderssons Privata Blogg 0769-373706 sa...

Jag har hört talas om japanska turister som kommer till Stockholm Arlanda för första gången i sitt liv.Sen får de stackarna betala 3.500skr för en taxiresa mellan flygplatsen ner till fjollträsk!
Jag åkte Uppsala pendeln en gång på sommaren tydligen så gick vissa Uppsala tåg på lördagskvällen över Arlanda,det fortsatte efter ankomsten från Eskilstuna.
taxi resan från Arlanda till Märsta gick på 380skr!

Vilka skojare!

Anonym sa...

Det är inte bara ett storstadsfenomen, utan förekommer även på andra mindre orter. Om du åker med en bil som det står "Borås Taxi" eller "Taxi i Borås" på, åker du inte med det gamla "Taxi Borås, 2 70 70", utan med någon annan.

Staffan Sävenfjord sa...

Förvisso är det så även i Borås men så vitt jag har sett är dessa friåkare inte nämnvärt dyrare än Taxi Borås och Taxi Kurir. Men det finns förstås anledning att se upp.