lördag 14 februari 2015

Internationalen del 2

Här fortsätter nu berättelsen om Anders M:s International från 1934. Från början ägdes den av Borås Omnibus A.B. men när detta såldes till Stadsbussar i Borås 1944 hamnade den där. Den skall dock ha stått uppallad under andra världskriget och aldrig ha kommit i trafik igen. Så hos Stadsbussar stod den och vilade sig i det dåvarande garaget på Skaraborgsvägen vid nuvarande Knalleland.

Första delen finns här

År 1977 köpte Anders bussen av John Niklasson i Stubbhult, Jörlanda. Bussen hade då i många år stått i hans båthus i Aröd.
Foto: Anders M (gäller samtliga bilder på P1418 där inget annat anges).

Bussen bakifrån sedan den backats ut från båthuset. 
 
Bussen lastades upp på en dolly för transport hem.


Här bogseras den på Centralbron i Borås på väg "hem". Dragbilen har välvilligt ställts till förfogande av Morrgan Claesson, en känd profil i framför allt veteranjärnvägssammanhang. Morrgan hade på den tiden en firma som målade linjer på vägar. Han brukar säga att han på den tiden var landskapsdekoratör. 

 Liksom jag är Anders intresserad av destinationsrullar. Han kunde således med glädje konstatera att denna satt kvar från Borås-tiden.

Ringlinjen hade nummer 9 och här är det systervagnen P1420 som rullar på den. Bland annat gick den här linjen till Lasarettet och till Centralstationen, där bilden är tagen.

Hösten 1994 fick Anders ett telefonsamtal från Göteborgsoperan. De behövde en buss för sin föreställning av Mozarts opera Don Giovanni (Don Juan) med handlingen flyttad till Sydamerika på 1930-talet. Valet föll på Internationalen P1418. Bussen rullades in på scenen med hjälp av en tryckluftsmotor och ut steg unga kvinnor med fruktkorgar. Det var operans kör. 

Bussen kunde förstås inte gå för egen maskin utan fick bogseras. Den första bilden visar bussen hemma och de två följande när den närmar sig operan.
 
 

Två International till Borås Omnibus A.B. på leveransfoto. Bussarna är P1418 och P1420 och skall just lämna Katrineholm till Borås.  Bild från Svensk Omnibustidning.

En International-buss i Jönköpings län, F7499. Den är skyltad Gränna. Bild från Magnus Knutsson, Jönköping.

Vykort från Falköping och Mössebergsklinikernas allé där en International-buss liknande P1418 hamnat på filmen. 

International tillverkar också lastbilar... 

... och skolbussar.  Denna tillverkning finns kvar än i dag i Lisle i Illinois men nu under namnet Navistar International.

För Anders återstår nu lite "småpillande för den händige" innan P1418 rullar på vägarna igen. Så här såg bussen ut i juli 2013. Anders har för avsikt att återställa den men det kanske dröjer ett tag innan arbetet sätts i gång. Men kanske den blir klar till 90-årsjubileet om tio år.
Foto: Staffan Sävenfjord

Bilderna ställts till förfogande av Anders, vilket jag tackar för.  Om man räknar bussens registreringsdatum som födelsedag fyller den i dag 80 år, vilket jag gratulerar den till.

Bilderna blir större om du klickar på dem med mushjulet. 


fredag 13 februari 2015

Internationalen del 1

Det här blogginlägget skall inte handla om arbetarrörelsens gamla kampsång. Det kommer dock att handla om en kamp. Inte mot kvalen utan om den förhoppningsvis kommande kampen för min gode vän Anders M att få ytterligare en gammelbuss renoverad och trafikklar. Anders minns ni säkert från allt jag skrivit om turistbussen N200, som han efter nio års arbete lyckades renovera och gjorde stor succé med dit han kom under den gångna sommaren. Och snart blir det en ny sommar...


Men i sina samlingar har Anders flera andra gamla bussar. Bland annat en som i morgon fyller 80 år. Det är en buss av amerikansk tillverkning, en International av 1934 års modell. Bussen köptes av Borås Omnibus AB och hamnade 1945 hos Stadsbussar i Borås där den fick nummer 1. Den fick ingen lång aktiv tid. När andra världskriget bröt ut 1939 pallades den upp och veterligen kom den inte i trafik igen innan den avregistrerades 1948. Fram till dess hade den registreringsnumret P1418.

Bussen stod i slutet av 1940-talet på en skrot i Ucklum utanför Stenungsund berövad sin motor. Där köpte John Nicklasson i Stubbhult den för att köra skolbarn. Den hamnade dock i hans båthus i Aröd. 1977 fick Anders köpa den.

Anders har gjort en teckning på hur han tänker sig att bussen såg ut vid leveransen.

Den 14 februari 1935 registreringsbesiktigades bussen av Axel Nylander på Borås Mekaniska Verkstad. Nylander tycks ha varit en flitig man. Förutom Borås Mekaniska drev han också Strömsfors bruk utanför Svenljunga. Vidare var han som sagt av länsstyrelsen förordnad besiktningsman och inte att förglömma riksdagsman i första kammaren.

P1418 rullade tillsammans med P1420 från SKV i Katrineholm i snöoväder mot Borås. Trafikförman David Lindvert rattade en av dem. På destinationsrullen fanns bland annat Ringlinjen och Folkets Park. Till den senare destinationen gick också Borås Omnibus andra stadsbusslinje.





Busstrafiken i Borås startades 1921 av Hugo Lillhage, ägare till och direktör för Lillhagens Gjuteri & Mekaniska. År 1924 ombildades detta företag till Borås Omnibus A.B. Vagnparken 1937 såg ut så här och i det här klippet från Omnibustrafiken och linjetrafiken med lastbilar i Sverige 1 från 1938.



År 1946 överlät Lillhage Borås Omnibus AB på Borås Stad, och Stadsbussar i Borås AB fick fortsättningsvis köra trafiken.
 
Lillhage behöll dock bussarna som gick utanför staden under namnet Lillhages Turist och Linjetrafik. På bilden ses en av dessa bussar. Bilden är troligen tagen vid gamla fjärrbusstationen i Borås, som låg ungefär där Pinocchio-statyn står i dag.

 
Av skylten i sidofönstret bredvid förarplatsen kan man ana sig till att bussen var på väg till Dannike. Linjen gick också till Länghem. Andra linjer var Borås-Bredared-Vralen och Borås-Viared-Seglora. Den senare gick över till Stadsbussar i Borås 1951 och de övriga till Statens Järnvägars Biltrafik. Jag minns hur jag vid den tiden fick åka med en blå buss (i stället för gul som de brukade vara) på SJ:s linje Borås-Kinnarumma. Min farfar, som var busschaufför vid Rydboholmsbolaget, kunde berätta att det var en fd Lillhage-buss.

Sven Ingvar Lindvert (för övrigt son till David Lindvert, som leveranskörde P1418 till Borås) berättar i BL-Bladet om de första bussarna i Borås. Lägg märke till att alla de 14 bussar som fanns i Borås 1929 var av märket International.


I Tekniska förbundets minnesskrift från 1933 finns några sidor om omnibustrafiken i Borås och dess första tid.






Så några vykort från 1930-talets Borås.
 

    


Ett par bilder från boken Borås Textilstaden. Först en SJ-buss till Hökerum vid Fjärrbusstationen. 40-tal eller möjligen tidigt 50-tal.

Många påstigande vid Södra torget. 40-tal eller 50-tal.

Till vänster två Lillhage-bussar och till höger två SJ-bussar vid Fjärrbusstationen.

En buss byggd på T-Ford har fått punktering på Brodal. Torde vara Borås Omnibus P546. 1920-talet. 

Detta var första delen som kom att handla mycket om Borås Omnibus AB och den tidiga busstrafiken i Borås. I andra delen blir det mer om International-bussen P1418 och tiden hos Anders samt gamla bilder på fordon tillverkade av International.

Jag tackar Anders, som har ställt bilder och handlingar till förfogande. De flesta av dessa blir större om du klickar på dem med mushjulet.




onsdag 11 februari 2015

Under 85

I morse gick vågen under 85 kilo när jag steg upp på den. Närmare bestämt 84,9. Mitt BMI är numera nere på 28,7. Nu brukar jag hävda att jag inte väger för mycket egentligen utan att jag är 15 cm för kort. Men det är ju bra det för förut var jag 30 cm för kort.

Det är promenaderna med Sicko jag kan tacka för denna viktnedgång. Själv har han dock gått upp ett par kilo.