tisdag 28 juli 2015

Skulpturproblem i Borås

Borås har fått en ny skulptur. Ja, det vill säga det är ingen skulptur utan en gris. Närmare bestämt en betonggris vars uppgift är att hindra främst distributionsbilar att köra in bland palmerna på Sandwalls plats. De skall i stället välja de anbefallda tvärgatorna. Men nu brukar ju betonggrisar vara väldigt tråkiga i utformningen. Någon på Servicekontoret tyckte dock att man kunde göra den lite trevligare och den kom därför att få formen av en trött gubbe. En knalle finns det de som tycker.


Vacker? Kanske inte. Kul? Jovisst. Något att reta sig på? Tydligen.

Därmed har också Borås nu mest utskällda skulptur av okänd konstnär kommit att hamna bara några tiotals meter från Borås mest populära, nämligen lilla "Ute" av Charlotte Gyllenhammar.


Jag tycker att Servicekontoret har gjort rätt. Gör gärna lite roligt av det som annars bara är tråkigt.

Bilderna blir större om du klickar på dem med mushjulet.

I dag kan bloggen fira 7 år och 7 dagar


Det var den 22 juli 2008 som jag bestämde mig för att börja blogga. Redan från början gjorde jag en mängd fel, som man absolut inte skall göra enligt de blogglärde. Således:

1. Man skall ägna bloggen åt ett enda ämne. Men den här bloggen spretar åt alla håll. Precis som mina tankar.

2. Man skall lägga ned mycket möda på formuleringar och se till att det inte blir några stavfel, syftningsfel eller att man förväxlar subjekt och ackusativobjekt. Jag vet inte ens om mina meningar någonsin har innehållit ett ackusativobjekt. Eller subjekt.

3. Man skall skriva regelbundet. Jag skriver när jag får lust. Ibland är det en månad mellan inläggen, ibland ett par minuter.

4. Man skall svara dem som kommenterar. Det är jag väldigt slarvig med - såvida de inte innehåller ord som berömmer mig. Därför får jag inte heller så många kommentarer.

Hursomhelst så har bloggen fått många läsare. Blogspot räknar i sidvisningar vad nu det innebär men fram till detta nu har de räknat samman 214 611 sådana. Och då vet jag att det saknas statistik för en lång period, vilket motsvarar minst 15 000 sidvisningar ytterligare.

Det finns några bloggar jag har haft som förebild. Jag nämner dem utan rangordning. Först den som inspirerade mig att börja blogga. 
Kenneths vardag
Kenneth Svensson betraktar Malmö och övriga världen från sin lägenhet på 13:e våningen när han inte är ute på kryssning.

En annan bloggare som inspirerade mig från början är Bernt Järnepalm. Numera bor han större delen av året i Torrevieja och bloggar därifrån.
Tidiga morningar och sena nätter i Torrevieja
Bernt  är rapp när han skriver om livet med boule och goda viner i den spanska staden.

En mycket bra blogg är
I huvudet på en lokförare
Lokföraren berättar om sitt jobb och det märks att han var journalist i ett tidigare skede av sitt liv. Och så gillar han min blogg eller vad säger ni om detta? 

Inte trodde jag att jag skulle blogga i mer än sju år när jag startade. Men vem vet: kanske det blir sju år till? Sedan är jag nog för gammal. Jag har ju i alla fall redan nu hunnit fylla 71 år.  

Häng med! Mitt mål är att ha uppnått 500 000 sidvisningar innan jag lägger av år 2022. Då räcker nog i alla fall inte strömmen till för min dator eftersom Vattenfall skall stänga Ringhals 1 och 2.

Här finns Mitt allra första blogginlägg. Observera att jag fick en kommentar och en kram från självaste Kim Kärnfalk. Alla bloggare har inte fått sin första kommentar från en kändis. 


PS. Anledningen till att jag inte firade på 7-årsdagen är att jag glömde bort det. DS.


lördag 25 juli 2015

Sorg för oss melodikryssare

Jag hör till dem som varje lördag klockan 10 sätter mig framför radion och löser Melodikrysset. Från början letade jag fram en tidning med rätt kryssruta och löste det med hjälp av kulspetspenna. Ibland blev det så mycket fel att jag fick leta fram en annan tidning med en ny fräsch kryssruta. Visst hade jag kunnat välja blyertspenna och suddgummi i stället men det kändes inte som någon sport. Sedan brukade jag skicka in lösningen i ett kuvert med frimärke på. Men jag har aldrig någonsin vunnit något trots att jag skickat in krysset i stort sett varje lördag i över 30 år.

Numera gör jag det på dataskärmen och så är det bara att klicka och skicka in den färdiga lösningen. Om man lyckas lösa allt vill säga. Jag skall erkänna att de senaste åren har jag fuskat. Jag har gått in på klintenberg.net och där har jag fått hjälp av Sverker Klintenberg med svaren på det jag inte kunnat själv. Det har blivit alltmer sådant genom åren allteftersom mängden musik i världen växer. Har Sverker eller hans fru Eva inte själva kunnat svaret så har vi fått hjälp från de många kommentarerna som kommer in i realtid.

Sverker Klintenberg kommer från Marks kommun söder om Borås men har bott många år i Landskrona. I dag fanns en dödsannons i Borås Tidning att han har lämnat oss i en ålder av 50 år. Det var cancern som besegrade honom. Den gudarna älskar dör ung, heter det.

Jag har aldrig träffat Sverker in the real life men han har ändå känts som en god vän eftersom "vi bestämt träff" på nätet varje lördag. Jag kommer att sakna honom men vill i alla fall hedra hans minne med dessa rader.

Läs kommentarerna i högra spalten på klintenberg.net så märker ni att det är fler än jag som uppskattat honom. (Det är väl risk för att länken inte kommer att fungera så länge.)

Vila i frid och frid över ditt minne, Sverker! Mina tankar går också till din fru och din övriga familj.

fredag 24 juli 2015

O-Ringen i Borås



Denna vecka pågår världens största orienteringstävling - O-Ringen - rum i och runt Borås. I dag den 24 juli är sista tävlingsdagen.

Cirka 25 000 besökare räknar man har kommit till Borås med anledning av tävlingarna. Det är alltså en jätteorganisation som ligger bakom för att få detta att fungera. Och man verkar ha lyckats.

En särskild stad i staden har byggts upp för ändamålet vid Nordskogen utmed riksväg 42. Till största delen består den av campingplatser. Orienterare är inga veklingar så många av dem bor i tält. Andra har tagit med sig husvagn eller husbil. Och ett 90-tal har tagit in på ett "tåghotell", alltså fem sovvagnar och en byffévagn som ställts upp på området.

Första dagens tävling var i söndags (19/7) och den ägde rum vid Ramslätt cirka två mil söder om Borås. Måndagens tävling ägde rum vid Givarp i närheten av Sexdrega. Tisdagen var i stort sett tävlingsfri medan onsdagens och torsdagens tävlingar ägde rum vid Kransmossen i tätortens utkant. Och i dag fredag är man nästan mitt i stan, nämligen på Borås Arena.

Husvagnarna var många och på den här bilden syns bara en liten del av husvagnscampingen. 


Det behövs ju också  lite sanitära anordningar om man skall campa. Så toalett- och duschvagnar hade ställts upp på ett par platser och där fanns också sopstationen.


De 90 tävlande som valde att inkvartera sig på tåget fick trångt i kupéerna men de slapp ju i alla fall att bli våta när det regnade. 

 

Tävlingarna medförde att vägtrafiken fick läggas om på många platser. Bland annat stängdes den nya förbifartsleden på väg 42 av för genomgående trafik eftersom den gick mitt genom O-Ringenstaden. Men även andra vägar fick stängas av.


För att de tävlande skulle komma ut till etapperna behövdes en stor organisation av bussar. På söndagen var det 48 bussar, på måndagen 56 och på torsdagen och fredagen 36. Därtill hade man två reservbussar till förfogande varje dag. Under fredagen behövdes inga bussar eftersom det är gång- eller cykelavstånd mellan O-Ringenstaden och Borås Arena.

Sohlberg Buss i Borås var sammanhållande för transporterna men de hade hyrt in många bussar från olika håll i landet. Sohlberg har avtal med O-Ringen att köra för dem i fem år. Första gången var förra året då tävlingarna var i Kristianstad.

För att organisera påstigningen hade denna plats i ordningsställts vid O-Ringenstaden. Där stannade tre bussar i taget och var femte minut avgick en ny busskolonn.  Funktionärer såg till att bussarnas sittplatser räckte till alla och att ingen buss gick tom så länge det fortfarande fanns väntande. 


Några bilder på busskolonnerna:

 
 
 
 

Bussarna varierade en del i standard. Hade man tur fick man åka i en lyxig turistbuss. 


Denna buss hade kommit längst ifrån för att köra under tävlingarna. Den ägs av Tonys Busstrafik i Gagnef i Dalarna.



Vädret har varit bra för de tävlande. Förvisso lite regn men också en del sol. Det har inte varit för varmt. När man springer i skogen med karta och kompass vill man knappast ha 30 graders sommarvärme.

Nästa år äger O-Ringen rum i Sälen.


Bilderna blir som vanligt större om du klickar på dem med mushjulet.

onsdag 22 juli 2015

I dag för fyra år sedan

I dag för fyra år sedan lämnade 18-åriga Bano Rashid jordelivet. Bano var kurd och kom till Norge tillsammans med sin familj som liten. Hon bodde på Nesodden, en liten ö utanför Oslo. Mellan Nesodden och Oslo fick man åka färja, något som Bano gärna gjorde. Där hände det ibland att hon träffade lokala politiker och dem började hon gärna prata med. Bano var nämligen mycket politiskt intresserad och spåddes en lysande framtid inom Arbeiderpartiet. Kanske hon rentav så småningom skulle bli Norges första statsminister med invandrarbakgrund.

Trots att Bano höll fast vid sin kurdiska bakgrund var hon också noga med att visa att hon var norsk. Därför sparade hon ihop 10 000 norska kronor för att köpa en bunad, ett slags norsk folkdräkt. 

Hennes stora idol var Gro Harlem Brundtland. En dag hade hon kanske fyllt hennes skor, som man säger på norska när vi säger gått i någons fotspår. Men först visade Gro att hon fyllde Banos skor. Eller snarare stövlar. Gro besökte nämligen AUF:s sommarläger på Utøya ett par mil norr om Oslo denna dagen. Det regnade rejält och Gro hade inte skor som lämpade sig för att gå på de leriga stigarna i regnet.

Därför ropades det ut i tältlägret en fråga om någon hade ett par stövlar i storlek 38 att låna ut till Gro. Bano hörde detta och lånade med stolthet ut sina stövlar  till sin stora idol.  Och fick förstås också tillbaka dem, men hade inte mycket mer nytta av dem.

Ett par timmar senare kom nämligen Anders Behring Breivik till Utøya. Han hade bland annat tänkt skjuta Gro Harlem Brundtland men han blev försenad på grund av långa köer efter en trafikolycka så Gro hann lämna ön innan han kom.

Men det var inte bara Brundtland han tänkt döda utan så många som möjligt av de ungdomar som deltog i AUF:s (Arbeidernes ungdomsfylking) sommarläger på Utøya. Han lyckades skjuta 69 lägerdeltagare, bland dem Bano, och personal samt skada ett stort antal. Totalt skall det ha funnits 560 personer på ön.

Varför han gjorde detta? Ja, han vet väl knappt själv men han har inte ångrat sig. Han menade att det var nödvändigt för att visa hur illa det skulle gå för Norge om de fortsatte sin nuvarande politik. En tokig högerextremist? Javisst, men farlig. Mycket farlig därför att det finns fler sådana tokar och inte bara i Norge. Det finns också i Sverige. De kan inspireras av hans dåd.

Något att tänka på denna dag då det är fyra år sedan som massakern på Utøya och bombattentaten som Breivik utförde i regeringskvarteren i Oslo. Det värsta terrordåd som drabbat Norge sedan andra världskriget. Och det utfördes inte av någon utländsk terrororganisation utan av en man med helt norsk bakgrund.
 
Underlaget om Bano i detta inlägg är i första hand hämtat från boken "En av oss: en berättelse om Norge" av Åsne Seierstad. Den  boken rekommenderas till läsning. Vi får inte bara följa Breiviks uppväxt och hur han blev som han blev utan också några av lägerdeltagarnas. Bland dem Bano Rashids. 

Må inte Bano och hennes kamrater ha dött förgäves.






lördag 4 juli 2015

År 2015:s sjätte torgträff i Borås: tema cabbar

Den femte torgträffen besökte jag inte av två anledningar: dels hängde regnet i luften och dels var temat "kommande klassiker" vilket jag inte tyckte var så intressant.

Den sjätte torgträffen i tisdags hade temat cabbar. Sådana är väl inte heller precis mitt huvudintresse när det gäller veteranfordon, men eftersom det blev en solig kväll gick jag i alla fall dit. Ungefär 125 bilar uppskattar jag det var som kom. Ungefär hälften av dem körde nedcabbat.

Peugeot 504 1979

 Mazda MX5 1994

 Buick Limited Convertible 1958

 Mini One Cabrio 2007. På cab-kvällen är även cabbar som är yngre än 20 år välkomna.

Mazda MX-5 1993

Saab 900 V6 1995

Chevrolet Corvette 1961

MG B BMC 1800 1970

 Mercedes-Benz SLK 230 1998


 Volkswagen 1303 1974

 Volkswagen 1302 1973

MG B BMC 1800 1965

BMW Z3 1998

 Fiat 1500 1964

 Volkswagen Karmann Ghia 1964

 Ford Mustang 2007

Volvo C70 1999

Mercedes-Benz 230 SL 1965

 Volvo PV 445 1953. En gul PV i cab-version - kan det bli så mycket bättre?

Ford Escort 1987. Undrar om det var en sådan som Hishulta-Börje hade.

Jaguar XKR 1999

Ford Mustang Shelby 2012. Antagligen nyaste bilen på träffen.

 Citroën 2CV Club 1984

 Ford Convertible 1964

Triumph Spitfire MK IV 1972

Ford Mustang Convertible 1967

Porsche Boxster 2011

Den här gången kom båda bussarna att hamna bredvid varann. Främst Lars Bengtssons Volvo  L3422 med Skeninge-kaross från 1954. En gång ägdes den av Lundvalls Trafik i Bjursås i Dalarna. Bakom den står Klubb Gamla 45ans Volvo B513 med SKV-kaross från 1945. Tidigare tillhörde den SJ Biltrafik med nummer 850.

Det var mycket folk på torget men inte särskilt trångt mellan bilarna. Observera scenen i bakgrunden. Den har byggts med tanke på torsdagskvällarna, då många kända artister kommer till Borås och man behöver inte betala något för att gå dit och höra dem. I torsdags var det Hasse Andersson som var här och han missade förstås inte att sjunga "Änglahund" och "Guld och gröna skogar". 
 

Nu tar torgträffarna paus i tre veckor och återkommer 28 juli. Då blir temat motorcyklar och mopeder.

Större bild? Klicka bara på den med mushjulet!