torsdag 7 augusti 2014

En gång på 823 år - tro det du vill

I oktober 2011 spreds ryktet att den månaden hade fem helger och det händer bara en gång på 823 år. Då var det fem lördagar, fem söndagar och fem måndagar. Så småningom lade sig ryktet eftersom det så uppenbart var ett rent påhitt. Men de hade många tidningar analyserat detta utan att genomskåda bluffen.

Men nu i augusti 2014 har ryktet kommit igen. Denna månad har nämligen fem fredagar, fem lördagar och fem söndagar. Det skulle alltså inte komma att hända igen förrän om 823 år att vi får en sådan månad. Och många har gått på det, bland annat Ring så spelar vi i Radio P4 i lördags.

Men så är det förstås inte. Det krävs ju inte mer än lite tankearbete för att förstå det. Eller en kalender. Slå t ex upp 2016 och titta på januari och juli. (Bilden blir större om du klickar på den med mushjulet.)
Minsann, är det inte samma dagkonfiguration även då. Och det är inte 823 år till dess. Inte ens 823 dagar. Om någon undrar över just oktober så händer det igen år 2025.

Det är en chans på sju att den 1 augusti infaller en fredag och gör den det blir det 5 fredagar, 5 lördagar och 5 söndagar den månaden. Eftersom det finns sju månader om året med 31 dagar innebär det att en månad med sådan här dagkonfiguration inträffar i snitt en gång om året. Snacka om räknefel alltså!

Jag förstör inte hur sådana här rena påhitt kunnat få den spridningen men någonstans sitter förstås någon och gläder sig åt att hans bluff har fått detta genomslag. Det är väl samma känsla som när  jag för några år sedan skrev i debattforumet Postvagnen (som handlar om järnvägar) att förkortningen SSRT, som affärsverket Statens järnvägar (inte att förväxla med SJ AB) använder på sina fordon inte skulle utläsas utan det var tillkommit efter initialer efter påhittarens nyfödda kattungar: Smilla, Smulan, Rustan och Toulouse.  Ett rent påhitt i protest mot alla som alltid skall ha ordning och reda i tillvaron. Det som ser ut som en förkortning skall enligt dem kunna läsas ut. Men jag blev mycket glad när jag för ett tag sedan läste att den förklaringen tagits på fullt allvar av någon nätskribent.
Toulouse (bilden blir inte större) 

Det är naturligtvis roligt att så många går på en sådan sak som det här med 823 år och allra roligast när de hänvisar till gamla kinesiska föreställningar om att detta är månader då man tjänar mycket pengar. Men ändå ger det en bitter eftersmak. När det är så här lätt att få spridning på ett falsk rykte måste det ju vara lika lätt att sprida falska rykten som kan oroa ordentligt eller skapa stor ekonomisk skada. 

 Tro inte på allt som är sant





4 kommentarer:

Anonym sa...

Precis. Upplyste mina facebook-vänner om bluffen igår. Lite underhållande att en sån här grej kan få sån spridning men precis som du säger är det nästan obehagligt med.

Anonym sa...

Håller helt med. Det sjuka är att det verkar spridas en nu för december också. Det ska tydligen finnas fem fredagar, lördagar och söndagar i den här månaden. Jag måste ha en felaktig kalender för jag får det bara till fyra av varje.

Jag kan ha viss förståelse för att man tycker att det är häftigt med fem av varje och kan gå på att det är något högst ovanligt, men när man inte ens gör sig mödan att kasta ett öga i sin kalender för att se om det stämmer, ja då är det farligt nära gränsen för ren idioti.

"En påse blandat" sa...

Här ser man ju hur lätt det är att sprida falska rykten på nätet, folk sväljer allt med hull o hår och bryr sig inte att kontrollera vad som är sant och inte.
År 2020 är det fem lördagar i februari. Det är betydligt ovanligare än 5 x fr-sön i en 31-dagarsmånad. Senast februari hade fem lördagar var 1992. Nästa gång blir år 2048.

"En påse blandat" sa...

... råkade trycka i väg meddelandet.
Jo, vad jag skulle säga till sist var att vilka "konstigheter" folk än hittar på i almanackans förekommande så kan jag inte få det till annat än att 28 år är det längsta man kan få vänta på "nästa gång". Först har vi veckans alla dagar = 7 som ska multipliceras med skottårets förekommande, dvs 7x4 = 28. Årets dagar löper ju i en cykler.