Eldfell på Västmannaöarna är Europas nyaste berg. Bildades vid ett vulkanutbrott 1973.
Minsann är det inte en elefant som döljer sig i klippan på Västmannaöarna.
Søpapegojer som de heter på danska. Eller lunnefågel som vi säger. Visst är de gulliga där de finns i riklig mängd på Västmannaöarna.
Tätorten på Västmannaöarna sett från Eldfell.
Ett vulkanutbrott 1973 ödelade en tredjedel av bebyggelsen på Västmannaöarna. I dag gör man utgrävningar där och platsen har fått namnet Pompeji.
Efter ytterligare en dag på havet kommer vi på morgonen fram till Västmannaöarna. Denna ögrupp ligger halvannan mil söder om Island och bara en av öarna är bebodd, Heimön.
Fast det var ytterst nära att denna i dag också varit obebodd. År 1973 blev det nämligen ett vulkanutbrott som höll på att ödelägga hela ön och inte minst hamnen. Utan den hade Västmannaöarna knappast varit kvar i dag. Men det visade sig att utbrottet slutade just som det skapat en lagom skyddad infart till hamnen.
Hela ön fick evakueras men de flesta inbyggarna eller deras efterkommande har nu återvänt, så här finns i dag knappt 5 000 invånare, lika många som före utbrottet.
Vi gör en bussutflykt och kan bland annat stiga upp på Europas yngsta berg, Eldfell, som bildades vid vulkanutbrottet. Vi kan också se utgrävningarna som gjorts av de byggnader som förstördes då, ett slags isländsk Pompeji.
Båten passerar förbi Surtsey, ön som skapades vid ett annat vulkanutbrott 1963. Den är förvånansvärt stor trots att dess storlek minskat under åren och kommer att minska ytterligare de närmaste 100 åren innan den fått sin definitiva storlek. I dag får bara vetenskapsmän gå i land där.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar