söndag 11 maj 2014

Tunga Rallyt Väst 2014: Bussar

Så har jag då kommit till bussarna som deltog i Tunga Rallyt i Väst under gårdagen. Om lastbilarna som deltog gick det att läsa här.

Först en karta över banan. Vill du ha den större så klicka på den med mushjulet.
 
Äldst bland de bussar som deltog i rallyt var "vår" Volvo B513 SKV från 1945. Den var en gång i tiden SJ Biltrafik 850 men sedan över 30 år finns den hos Klubb Gamla 45an i Borås. Den övre bilden är tagen vid kontrollen i Öjersjö och den undre vid målområdet utanför Volvo-museet Arendal.

Näst äldst var denna Volvo B638 med SKV-kaross från 1953. En gång tillhörde den Pontus Björks Åkeri i Fjugesta men numera ägs den av Christer Johansson i Kumla. Han hade alltså haft ganska lång väg att åka.

 
Sedan kom denna i åldersordning, en Volvo LV224 med Skenninge-kaross från 1954. Den tillhör Volvo Lastvagnar Veteranfordonsklubb. Från början rullade den på Gotland fast i annan färgsättning.

 
Eksjö Fordonsutbildning har två veteranbussar. Förra året kom de med en turistbuss av det inte så vanliga märket Harmening. I år var det denna Volvo B715 från 1964 med Thor Sexett-kaross. Ivan Thor bedrev bussbolag i Åby norr om Norrköping men han hade också egen karosserifabrik. Många av dessa karosseringar såldes till andra bussbolag. Den här bussen blev dock utställningsbuss för Bröderna Andersson i Ekenässjön norr om Vetlanda, men den har i dag fått turistbussinredning.

 
Magnus Knutsson i Jönköping är antagligen landets störste samlare av veteranbussar. Han lär ha ett 30-tal sådana. I Tunga Rallyt kom han med trotjänaren från 1966, en Scania-Vabis BF76 Hägglund som tidigare tillhörde SJ. Magnus och bussen var nyligen hemkomna från en resa till Tyskland.

Från Norge kom denna fd NSB-buss, en Volvo B57 med Arna-kaross från 1967.

Yngst av de sju deltagande bussarna var denna Volvo B58 med Säffle-kaross från 1968. Den tillhör numera Värmlands Bussveteraner men har ett förflutet hos GDG.


Ytterligare några bussar fanns med vid Tunga Rallyt utan att delta i tävlingen. 

Spårvägssällskapet Ringlinien körde anslutningstrafik mellan Volvomuseet och Eketrägatan med denna buss, en Volvo B755 med Hägglunds-kaross från 1964. Tidigare rullade den hos Göteborgs Spårvägar.

Vid första kontrollen i Mölndal ingick denna buss som ett viktigt moment. Det gällde för veteranfordonen köra så exakt tio meter från bussfronten som möjligt. Inte så lätt. Bussen är en Volvo 9700 från 2001 och den tillhör Volvo-bussar.

 
Jag slutar med något nytt. En Volvo laddhybridbuss till Göteborgs Spårvägar. Den här bussen går till  drygt 30 procent på batteri.


Det blir ytterligare ett avsnitt från rallyt och då visas lite blandat modernt och gammalt utanför Volvos museum.

1 kommentar:

Leifthor sa...

Thors Sexett var på sin tid mycket populär och tillverkades i ganska många exemplar. Ansågs vara "vacker"
M v h Leif Thor, sonson till Ivan