söndag 28 augusti 2016

Borås Internationella Skulpturbiennal 2016 del 2

Då fortsätter vi vandringen på Skulpturbiennalen i Borås. Första delen finns här.

Så har vi återigen en skulptur som är permanent. Denna heter "House of Knowledge och gjordes 2008 av Jaume Plensa (född 1955) från Spanien. Den står utanför Textile Fashion Center i närheten av högskolan.

Statyn är uppbyggd av bokstäver och man kan också gå in i den om man vill ha skydd för vinden. Skydd för regnet får man bara om man medför paraply. 


Om man går över Viskan på en bro och under en bro över järnvägen till Göteborg så kommer man till skogspartiet vid Nedre Norrby. Ett färggrant konstverk av Matthias von Arkel (född 1967) väcker uppmärksamhet. "Sarkofag L" kallas det och är nytt för året. Det är gjort av industriellt silikongummi. Jag skulle inte ha något emot att det blir kvar i Borås, men kanske inte på en så undanskymd plats.
 

Inte långt därifrån hittar vi Ernst Billgrens (född 1957) "Skyddsängel" från 2000. Jag trodde först att det var någon maskindel från den närbelägna före detta konstsilkefabriken men tittar man närmare så fascineras av konstverkets detaljer.

Han är duktig den där Billgren. Han återkommer till Borås den 17 september och då också under sitt alter ego Wilhelm von Kröckert. Utställningen pågår till 15 januari 2017. Utställningen blir mycket stor och kommer att omfatta hela Borås konstmuseum. Den blir i två våningar på över 1 000 kvadratmeter.


Nästa skulptur var inte lätt att hitta, men med hjälp av kartan och den vita informationsskylten lyckades jag hitta platsen. Nu visade det sig att skulpturen inte syns utan den förnimmer man bara genom skakningar i marken, där en gång en industribyggnad stod. "I avsaknad av externa influenser" har konstnärerna Lisa Gideonsson (född 1986) och Gustav Londré (född 1985) kallat sitt verk. Den senare är född i Dalsjöfors i Borås kommun men båda bor numera i Kallrör i Jämtland.


Jag gick vidare och hamnade i bostadsområdet Norrby, där mycket konst finns mellan husen. Inte bara sådan som kommit dit tack vare biennalen utan också permanent sådan. Den första är dock en av de förstnämnda. "Flat Field Works (Middelheim Variant #1" från 2015 och gjort av Joshua Tree (född 1965) från USA. Horisontella och vertikala paneler i olika material och färger tänks bilda en plats för vila eller lek."Untitled" heter denna skulptur bestående av byxben och skor, som speglar sig mot varann. Gjord 2012 av Sirous Namazi (född 1970 i Iran).


Skylten gör säkert en del nytta men det är tråkigt att den skall behövas.


"Enta Omri and the O here is an OOOval" från 2016. Vissa skulpturer får minst sagt en fantasifull titel. På andra (som den här ovan) lägger konstnären ner lite mer möda på själva skulpturen än att hitta ett bra namn. Konstnär här är Maounira Al Solh (född 1978 i Libanon) och den visas för första gången i år. Skulpturen är byggd i samma material som de gamla arbetarbostäderna på Norrby.


Så några av de skulpturer som står här antingen det är biennal eller inte. "Treklang" gjorde norrmannen Odd Tandberg (född 1924) år 1965. Den är gjord av naturbetong.


"Hus 261 - Klangen som säger att friheten finns" från 2014 är gjord av Lars-Åke Åberg (född 1946), som nu bor i Dalsjöfors i Borås kommun. Men är det ett hus eller är det ens likt ett hus? Jag låter frågan gå vidare.


"Friställt rum" av Åke Thornblad (född 1929). Verket gjordes 1965 och har stått här sedan höghusen på Norrby byggdes på 1960-talet.


"Mor och barn" gjordes 1966 av Margareta Engström (född 1935).


"Omkring" är från 1967 och gjord av Egil Carlsson (född 1920) och Owe Sandberg (1922-1972). Det är en gåva från storbyggmästaren Harry Sjögren. Mannen som ändrade stadsbilden i Borås så mycket att man trodde i lokalradion att han var stadsarkitekt.


Därmed var det slut med vandringen runt biennalen men jag avslutar som jag började: med en skulptur som inte ingår i densamma. Denna bronsskulptur hittar vi utanför Almåsskolan några hundra meter från biennalområdet. Den är gjord av Asmund Arle (1918-1990) 1979 och heter "Häst som reser sig". Han har också använt samma motiv för skulpturer i Östersund och Flemingsberg.


Skulpturbiennalen pågår till 18 september. Så passa på att besöka Borås innan dess.

Tänk på att bilderna blir större om du klickar på dem med mushjulet.

Inga kommentarer: