torsdag 23 juni 2011

Ödesdigert toalettbesök

Det har nu gått elva dagar med bussersättning mellan Göteborg och Trollhättan. Banan är avstängd ända fram till 21 augusti på grund av att den byggs ut med dubbelspår samt också arbeten på den intilliggande E45-an.

Det väntade kaoset vid den tillfälliga busshållplatsen vid Kruthusgatan i Göteborg har i stort sett uteblivit. Det vore en överdrift att säga att det fungerar klanderfritt men det fungerar i alla fall. Även i Trollhättan blir det trångt på resecentrum med alla ersättningsbussar som skall trängas med ordinarie bussar. Ersättningsbussarna har också blivit försenade på grund av köer och trafikstockningar på E45 på grund av de pågående vägarbetena. Detta var inte okänt innan och det föreslogs E6 som alternativ, vilket jag dock tyckte vara en dålig lösning. Det har också visat sig att det varit ännu värre på E6 så det var väl tur att de gick på min linje. Det är främst de bussar som går från Göteborg klockan 17.10 som fastnar på vägen och försenar tåget med upp till en kvart.

Till middagståget i dag kom bussarna i rätt tid, men tåget blev ändå försenat. Detta på grund av ett amerikanskt par som lastat in sitt bagage på tåget och sedan gick på toaletten. Inte på tåget utan i stationshuset. Mannen frågade konduktören när tåget skulle gå, fick ett korrekt besked och tackade så mycket. Därefter gick han och hustrun - eller i varje fall en av dem - på toaletten och tog god tid på sig. När de kom ut igen hade tåget gått med deras bagage ombord. Dessutom hade de en flygtid att passa.

Det fanns inte mycket annat att göra än att låta tåget invänta dem i Öxnered dit de skickades i taxi. En tågresa Trollhättan-Öxnered tar fem minuter. En bilresa normalt femton minuter men nu bygger man om Stallbackabron så den tog tjugo minuter. Tåget blev således 19 minuter försenat på grund av dessa två som antingen saknade klocka eller inte kunde läsa den. Man får väl hoppas att medresenärerna tittade ut dem när de steg ombord i Öxnered. Egentligen borde det ju finnas möjligheter att ta ut ersättningen för merkostnader i sådana här fall.


Jag har nu kollat upp historien. Det skall man ju som god journalist inte göra eftersom den då riskerar att spricka men den här gången blev den ännu bättre.

Det visade sig att det bara var mannen som gått på toaletten i stationshuset. Hans blåhåriga hustru satt lugnt i tåget och bevakade mannens plånbok med pass och pengar. När mannen kom på tåget i Öxnered hade hon inte ens hunnit sakna honom utan trodde att han var på toaletten på tåget.

Så undrar folk varför tågen aldrig kan hålla tidtabellen. I Trafikverkets kodlista för förseningar finns inte heller "dumheter vid toalettbesök" med. Kanske den behöver kompletteras.

4 kommentarer:

Lokförardagar sa...

Egentligen ställer man sig frågan om man alls skulle väntat på dom?

Visst, det fanns väl vissa skäl till att göra det denna gång, men rent generellt är jag emot sådant, det drabbar ju alla andra som kanske i vissa fall missar sina planerade saker.

Men vilken förbannad tur dom hade att tåget inte hunnit längre än Öxnered i alla fall.

sjguide sa...

En liknande situation på Östgötapendeln idag.

Efter att en tjej besökt toaletten kommer hon på att hon glömt sitt paraply därinne. Tyvärr hann det redan bli upptaget och snart var tåget framme i Mjölby och hon skulle av.

Väntade tåget i Mjölby så att det skulle bli ledigt och hon kunde hämta sitt paraply? Nej, paraplyet fick gå via hittegods.

Staffan Sävenfjord sa...

Min första reaktion var också att man inte borde väntat och det hade också funnits stöd i de s k normalvillkoren för detta. Men sedan kommer ju ett par tankar till:
Hur skall man göra med deras bagage? Tågen har inte flygnojan att herrelöst bagage innehåller en bomb men det skulle i alla fall bli ett himla jobb att ta hand om det.
Det är inte lätt för personalen på plats att ta hela konflikten.

Även det tåg som möttes i Halden blev försenat på grund av detta, närmare bestämt 10 minuter till Trollhättan.

Vi får väl hoppas att det amerikanska paret nu kommer hem och är nöjda med bemötandet de fick i Sverige och inte klagar vitt och brett om att tåget inte kunde vänta på dem i Trollhättan. Samt att de inte gör om detta.

Anonym sa...

Mina erfarenheter är att resenärer som gör dumheter och sedan får hjälp av tågoperatören sällan är tacksamma.

Förmodligen för att kanske inte har uppfattningen att just DOM gjorde fel och det är lite av en försvarsmekanism att skylla på någon annan när man gör något fel.

Fördelen med att analysera vad som verkligen hände och se vad man själv kanske gjorde fel är att man då lär sig att kanske undvika ett upprepande.

Vad man förlorar på att svälja förtreten vinner man i stället egen utveckling.