onsdag 25 november 2009

Har solen ramlat ned?

I går skulle det bli sol. Väl tajmat tyckte jag, som skulle ta hand om hundarna eftersom min far skulle opereras för bråck och få tillbringa natten på sjukhus. Inte fan blev det någon sol, om man undantar två minuter när jag satt i bilen och hade solen mitt i ögonen och inte önskade något hellre än att den skulle förvsinna. Sedan började det regna igen eller åtminstone dugga. Men det höll upp några timmar mitt på dagen. Dock har boråsarna nu blivit så vana vid regnet att de använder paraply även när det inte regnar. De har tröttnat på att kolla. Beaglen Pajo och jag har en likhet: vi irriterar oss på folk som har paraplyt uppfällt även om det inte regnar. Jag har med ålderns rätt lärt mig att tiga och lida men Pajo, som bara är tre och ett halvt år skäller på dem. Bokstavligt alltså.

Undrar för övrigt om Pajo inte tror att han är polishund. Han skäller nämligen på bilar som inte håller hastighetsbegränsningen och EU-mopeder som kör på gångbana och cykelväg. För övrigt kan man undra om barn i dag inte får lära sig normal respekt för en hund. Det är ju klart att om de springer förbi en hund 2 decimeter från nosen så blir hunden rädd och morrar. Hoppar de sedan till så blir det ju inte precis bättre. Men det är väl så att många av dagens unga är så lata att de inte orkar ta en meter omväg. Inte orkar de lämna tillbaka returglasen heller eller ens lägga dem i papperskorgen utan krossar flaskorna mot marken så det blir miljoner glasskivor. Sådana är inte bra för hundtassar. Dessutom riskerar vi att av den anledningen bli utan julmust.

Det blir värre och värre med jularna. Först tog de bort Arne Weise och nu står tydligen såväl julmusten som julskinkan på tur. Det har visats några filmer om vanskötta grisar i TV och genast är tidningarna och frågar: Skall du äta julskinka nu? Det är förfärligt detta med de vanskötta grisarna men det finns ju också grisar som har det bra under sin livstid. Så bra man nu kan ha det när det är på förhand bestämt att man skall bli julmat. Fast jag tror att Lisbeth Åkerman kan bli en bra julvärd. Bara hon inte bränner sig på fingrarna när hon tänder ljuset.

Påminner mig om en historia från Västgöta-Bengtsson. Det var en stockholmsfamilj som hyrde en stuga av en bonde på västgötaslätten. Nu tyckte de att det skulle vara trevligt med ett djur i stugan varför de köpte en gris. Den grisen fick det verkligen bra och blev klart övergödd. Men så blev det höst och stockholmsfamiljen kunde ju inte gärna ta grisen med hem. Den lilla gulliga kultingen hade nämligen blivit en stor sugga. Så de frågade bonden om han ville köpa tilllbaka den. Klart att han ville: en så välgödd gris skulle ge stora pengar vid slakt. Så han frågade vad de ville ha för den:
- Ja, vi köpte den ju för 50 kronor men nu har vi slitit på den hela sommaren så får vi 25 kronor för den blir det bra.
Efter detta brukade bonden alltid säga:
- Ja' unnrar om stockholmare är sôm normala männischer.

Koenigsegg har backat ur Saab-affären. Någon som är förvånad? Inte jag i alla fall. Möjligen då för att illussionen uppehölls så länge. Hoppet står nu till kineserna som köper Volvo att de även köper Saab. Vad blir då det nya namnet. Salvo eller Vaab? Vab är kanske ännu bättre. Då kan man ju ringa arbetsgivaren och säga "jag vabbar i dag". Då betyder att det antingen är barnen som är sjuka eller också att bilen är på verkstad. Fast är inte vårt land för litet för bilindustri? Jag tror inte Trollhättan går under för att Saab läggs ned. Borås blev av med så gott som all teko-industri. Inte gick Borås under för det. Göteborg blev av med all varvsindustri. Inte gick Göteborg under för det.

I Borås Tidning i dag fick jag en deja vù när jag såg en bild. Den visade en kö på 400 personer. Sådana köer på den platsen såg man också på 1950-talet, men då berodde det på att Systembolaget låg i huset. Nu ligger där en vårdcentral och kön visade alltså folk som väntade på att vaccineras mot svininfluensa. Nu är det de som är upp till 50 år som vaccineras. Vi som är över 50 år och inte tillhör någon riskgrupp får vänta ytterligare några veckor. Om inte vaccinet hinner ta slut. Ändå är de flesta som dött i svininfluensan över 50 år.

Det var också på den här platsen det låg en inrättning som kallades "underjorden". Dit gick herrar ned för att lätta på trycket. Det kostade 10 öre - och det var det i regel värt. Även självaste kyrkoherden i en församling utanför stan var tvungen att smyga ned dit och blev igenkänd av gumman i kassan:
- Är det inte kykoherde Johansson i Öxahult?
- Jo, svarade kyrkoherden som inte alls ville bli igenkänd.
- Då ska ja be å få bju på detta lella.
Väl utkommen skulle kyrkoherden besöka Systembolaget. Strax innan dörren mötte han dock en församlingsbo:
- Se Karlsson, vad gör han i de här krokarna?
- Jo, ja tänkte ja s'ulle fråga kyrkoherden däsamma men så kôm ja att tänka på att de har ju inte ja mä å gôra.

I måndags hände det igen. Ett X2000-tåg blev stående mellan Hallsberg och Katrineholm på grund av att en kontaktledning hängde ned. En uppmärksam lokförare märkte att något var på tok och stannade innan han rivit hela ledningen. Det borde han inte gjort för Banverket trodde inte på honom. De vägrade skicka ut en reparatör nämligen och lokföraren kunde inte köra vidare eftersom han förstod att det skulle ställa till en ännu värre situation. Tåget stod där det stod. I nästan fem timmar! Först då kördes ett annat tåg upp på spåret bredvid och resenärerna kunde flyttas över till detta, som hade varit klart i Hallsberg länge men inte fick köras ut för Banverket eftersom det fanns en massa godståg som skulle prioriteras. Tydligen viktigare än att undsätta 150 resenärer i ett mörkt och utkylt tåg. Resenärerna kom till Stockholm sex timmar försenade.


Ett X2000-tåg som stannat i Alvesta och inte på linjen.

1 kommentar:

citydweller sa...

Jo, Staffan, du skriver om Trollhättan och om att staden kommer att finnas kvar även om bilfabriken blir nedlagd.

Ja, i någon form kommer staden så klart att överleva, men tror du inte att det kommer att slå rätt hårt?

Är det extra segt virke i er västgötar eftersom det inte verkar som om teko-krisen blev så allvarlig för er?

Har du t.ex. varit i Landskrona på senare år? Jag vill inte påstå att jag själv varit där så mycket. Det känns ju inte som om det är så mycket att åka till. Snarare en förskräcklig massa att åka ifrån. Men av det lilla jag sett, och läst, får man intrycket att Landskrona är svårt sargat och har långt kvar tills krisen är överstånden. Och det är 27 år sedan nu som Öresundsvarvet lades ned.

Visst verkar det som om Bilfabriken, och för den delen kanske alla andra svenska bilfabriker också, kommer att vara nedlagd inom några få år. Den här cirkusen i massmedia om att skjuta upp nådaskottet en månad till, eller ett par år, den tar en massa energi mest.

Vad vi borde anstränga oss med, det är att fundera på hur de f.d. bilindustristäderna bäst ska klara sig.

En stad att titta lite på är Malmö, som inte bara ett varnande exempel. Visserligen har det gått trögt för Malmö att återfinna balansen, men man är i varje fall på god väg.

Kanske finns det goda erfarenheter på närmre håll, som kan komma till nytta för städerna där uppe i Trestads. Kanske just från de f.d. Teko-städerna?

Vänliga hälsningar!

/Johan