lördag 14 november 2009

Rätt trist just nu

Den här tiden på året är väl den allra tristaste. Vissa dagar som i dag ser man ju knappt något ljus alls. Trösten är att det är ganska varmt ute, termometern visade i dag på eftermiddagen på 10 grader plus här i Borås.

Tur då att det finns banarbeten som livar upp. Fredag-söndag denna vecka är det avstängt mellan Göteborg och Trollhättan. Sedan kör tågen normalt i en vecka och så blir det en hel veckas avbrott. Trots att det borde finnas god erfarenhet av sådana avbrott vid det här laget är det alltid en del som inte går efter planerna. Den här gången såg det mesta OK ut innan. Tidtabellerna var rätt, Internet såg rätt ut, Västtrafik hade informerat korrekt om än lite småtaffligt, NSB har gjort allt rätt.

Då ringer en kollega i måndags och säger att han hittat att det står på Resrobot på nätet att tågen går som vanligt mellan Göteborg och Trollhättan. Det visade sig dock bara gälla ett enda tåg måndag-lördag men dessutom på sträckan mellan Göteborg och Ed. Nu var inte felupplysningen farlig. Det snälla SJ kör nämligen buss Göteborg-Trollhättan när våra tåg skulle gått. Våra bussar går nämligen 35 minuter tidigare än tågen för att tågen skall gå i rätt tid från Trollhättan och förbindelserna i Oslo fungera. Men det kunde dyka upp resande till Ed och dit kör inte SJ. Så det blev en gardering med buss Trollhättan-Ed i anslutning till SJ:s bussar. I och med det stod fel här blev det också möjligt att köpa biljett med fel tider. Lyckligtvis var det ingen som hade gjort det när felet blev tillrättat i onsdags.

I går drabbades SJ av det otroliga att två tåg fick ställas upp i Kalmar därför att de hade alltför många slitna bromsblock. Innan man fått ut reparatör (från Nässjö) som kunde fixa detta hade tre tåg blivit tvungna att ställas in och ersättas av buss. Ett av dessa skulle gått från Göteborg 12.12, två minuter efter våra bussar till Trollhättan. Det blev alltså en salig röra av resande i riktning Oslo och i riktning Kalmar. Naturligtvis satte sig en del på fel buss och fann att de kom till Trollhättan i stället för till Kalmar. Där blev det att åka tillbaka och åka med tåget 4 timmar senare, som dock hade den fördelen att det gick.

Ännu mer försenade blev resenärerna i flera X2000-tåg mellan Göteborg och Stockholm i går - det var ju fredag den trettonde. Ett tåg rev nämligen kontaktledningen mellan Finnerödja och Laxå och lyckades göra det så att båda spåren blev ofarbara. Ersättningsbussar för minst 3 000 resenärer kunde man möjligen drömma om men inte tänka på. 60 bussar i Närke en fredagskväll klarar inte ens den bransch som brukar klara allt. Underverk också även om det tar lite längre tid. Och att komma med de fem bussar , som gick att ragga upp, skulle antagligen ha framkallat folkupplopp bland dem som inte kom med. Det blev alltså att sitta kvar i tågen och vänta. Tågen stod på station så det gick förhoppningsvis att gå ut och få frisk luft. Värst dock för det tåg som rev ledningen. Det blev kvar där i sex timmar innan resande kunde flyttas över till ett annat tåg.

I måndags skulle det bli klart vilka som gick vidare till tävlingen som bäst 50+-bloggare. Nu drog det ut ända till onsdagen innan det blev klart och först trodde jag att Staffans tankar om lite av varje gått vidare. Men när jag läste närmare så var det Skatans tankar. Eftersom jag vet att Skatan varit inne på min blogg så kanske en gratulation går fram. Det var 54 bloggar som tävlade i min klass så det är inte precis någon skam att inte ha gått vidare. Jag är tillräckligt glad åt att någon överhuvudtaget nominerade min blogg.

I kväll kollar jag Dansbandskampen och håller på Schytts. Bandet är från Herrljunga och sångaren jobbar som tågklarerare där. Så de får säkert min röst. Men jag skall väl höra de andra banden innan jag bestämmer mig definitivt. Konkurrensen är stenhård i kväll: Date, Torgny Melins, Highlights och Titanix. Lär vara första gången som inte ett enda band har haft ett zäta i namnet.

Inga kommentarer: