tisdag 2 juli 2013

Uppgraderad

Att bli uppgraderad är något jag tycker är väldigt trevligt. Antingen det nu gäller att utan extra kostnad få åka i första klass på tåget när man bara har andraklassbiljett eller få ett bättre hotellrum eller bättre hyrbil än  man bokat.

Den här gången var det självaste Telia som uppgraderade mig. Jag har nämligen haft stora problem med min mobila Internet-uppkoppling. Modemet var för 3G men oftast gav det bara gav 2G - eller Edge som det hette hos mig. Det innebar alltså att det tog enormt lång tid att ladda en vanlig hemsida och Aftonbladet och liknande var bara inte att tänka på.

Men  i förra veckan kom ett brev. Jag skulle få 4G i stället och ett 4G-modem skulle skickas mig per post inom ett par dagar. "Självklart utan kostnad och inte heller kommer abonnemanget att kostar mer". Modemet var värt 995 kronor så det tilltalade en västgötes ekonomiska sinnelag.

Men i min ålder är det närmast en personlig förolämpning att be mig gradera upp mina tekniska apparater. För ett tag sedan skulle jag uppgradera mitt antivirusprogram med den påföljd att hela programmet försvann. Efter mycket om och man lyckades jag ladda ner en ny version men det tog åtskilliga timmar innan jag hittade rätt.

Således räknade jag med att 4G-modemet skulle ställa till problem också. Jag fick det i dag och installerade det förstås direkt. Först skulle jag dock "ta bort den gamla programvaran". Menade Telia att jag skulle ta bort alla program jag hade installerade på datorn - så stod det ju faktiskt. Jag ringde supporten och kom fram direkt. Jo, det var bara programmet Telia Mobile Broadband jag skulle ta bort.

Gjorde så och flyttade SIM-kortet till det nya modemet. Men var skulle jag placera det? Instruktionsboken visade var det skulle sitta men inte hur man öppnade locket så att man kom åt härligheten. Nytt samtal till supporten och jag kom åter fram direkt (skall köpa en triss-lott!). Jag fick instruktioner men det krävdes mycket kraft och svordomar innan jag fick upp locket.

Sedan var det bara att stoppa in modemet och se: det nya mobila bredbandsprogrammet laddades utan problem. Så nu går det jättesnabbt att surfa mobilt men jag håller mig nog till min ADSL-uppkoppling i normalfallet. Om inte annat så är den billigare. Abonnemang för mobil surf medger ju bara en viss mängd per månad och överskrider man det blir antingen modemet oerhört långsamt eller så får man betala svindyrt för några gigabyte ytterligare trafik.

De där SIM-korten är för övrigt värdelösa. Jag har förstås ett i mobiltelefonen också men när jag tappade den i vattnet visade det sig att kortet inte gjorde någon nytta. Inte f-n kunde telefonen simma  - trots SIM-kort.


I går var jag med bilen i Göteborg. Jag hade glatt mig åt att för första gången få betala trängselskatt.
- Det är häftigt att betala skatt, som Mona Sahlin sade.
Vad tror ni då hände? Jo, i juli tas det inte ut någon trängselskatt. Så där blev jag blåst ...

  

1 kommentar:

Jan sa...

Har Mobilt bredband från Tele 2 för vilket jag betalar 229kr/månad och är nöjd med 3G-hastighten.

Det ingår 10GB surf vilket räcker alltid och då surfar jag ändå ganska mycket.