lördag 12 juli 2014

Sveriges minsta Trafikverksfärja

Trafikverkets minsta färja heter Byälvan och går över Byälven i södra Värmland. Leden kallas Högsätersleden. Färjeleden är 75 meter lång och överfartstiden är beräknad till tre minuter. I själva verket går det något fortare. Färjan tar fyra personbilar, men då lär det bli trångt.Om man åker på väg 175 mellan Arvika och Säffle och just har passerat Högsäter (observera dock att det även finns ett Högsäter i Dalsland men det är inte detta som avses nu) dyker det upp en skylt mot vänster "Skäggebol 3" och symbolen för färja. Efter något hundratal meter kommer man fram till Byälven och ta det lugnt för här ser vägen ut att ta slut.

Men ta det lugnt igen för snart kommer en färja och tar hand om din fortsatta färd. Den kommer så fort det finns någon bil som väntar på överfart. Den går inte dygnet runt men ändå rätt många av dess timmar. Undvik dock de tider som skepparen har sin rast.


Precis som vi kommer till färjeläget på Högsäter-sidan dyker en traktor upp på andra sidan och den får förstås följa med färjan så att den slipper gå tom ena vägen.

Färjan närmar sig land i Högsäter.Och traktorn kör av. 


Därefter kan vi köra ombord och blir enda bilen.


Högsäter lämnas bakom oss...

... och vi kan snart köra i land på andra sidan vid Fyxnäs.


Därmed var vad som skulle kallas i reklamen för "den uppfriskande sjöresan" över för den här gången. Bäst av allt: det kostar ingenting.

Det kan ju förefalla lite underligt att det finns en färja över den tämligen smala älven. Men det är svårt att anlägga en bro här och det går ganska stort tonnage genom Byälven från Säffle till Arvika. Det skulle alltså behövas en högbro eller möjligen en lyftbar sådan.

Genom färjan sparar man i extrema fall cirka två mil genom att slippa köra runt landvägen. Enligt Trafikverket finns inga planer på att lägga ner leden men passa på att åk den i alla fall. Vem vet när de ändrar sig.


Inga kommentarer: