måndag 26 oktober 2009

Oulländer

Detta är märkligt. Finns det något svenskare än Henning Mankell och Kurt Wallander? Ja, ni vet Mankell som bor mer än halva året i Mocambique men i alla fall är uppväxt i Sveg och Borås. Han och jag har till och med gått i samma skola, Borås högre allmänna läroverk. Hur kan man då tänka sig helgerånet att engelsmännen får göra tre filmer om Wallander med Kenneth Branagh i titelrollen? Ja, inte vet jag hur man tänkte men resultatet blev i alla fall helt utmärkt.

De tre engelska filmerna har nu visats under lika många söndagskvällar i TV4 och det är bara att konstatera att engelsmännen lyckats med beskrivningen av poliserna i Ystad bättre än vad man lyckats med i någon svensk film. I går visades One step behind och det gick bra att jämföra eftersom den svenska versionen Steget efter med Rolf Lassgård i huvudrollen visades för ungefär en månad sedan. Lassgård är bra som Wallander - bättre än Krister Henriksson - men Branagh är lysande i den rollen. Den engelska versionen följer också boken medan den svenska i princip var en helt annan berättelse med samma personer. Och så är det ett lysande foto i de engelska filmerna.

Visst är det lite konstigt att se engelsktalande personer i Skåne och höra namn som Oulländer, Soeddbergg, Källii (Kalle) och Ännbritt. Men det stör förvånansvärt lite och inte alls lika mycket som när poliserna på Gotland för ett tag sedan i Kommissarien och havet sprang omkring och talade svenska dubbad från tyska.

Tack TV4 för att vi fick vara med om detta!

En lysande Wallander! Men visst är han lik Rolf Lassgård.


Nu är vi 105 stycken som tävlar om att bli Sveriges bästa 50+-bloggare. Snart kommer de som gått vidare att nomineras och skulle jag vara en av dem så hoppas jag att ni röstar på mig. Men precis som i Melodifestivalen är det en jury som också har avgörandet i sin hand. http://www.dax.se/index.php?id=6700

Inga kommentarer: