söndag 3 maj 2015

Hur dum får man bli?

Jag var nere på Borås centralstation i dag och gick förbi pressbyråkiosken. Utanför denna sitter en hjärtstartare placerad. Eller skall göra, för i dag såg det ut så här:


Det var alltså tomt där hjärtstartaren skulle ha suttit. Någon stupid, korkad, idiotisk, intelligensbefriad, imbecill och allmänt dum person hade alltså stulit den.

Hur tänker en sådan person? Fattar inte dumhuvudet att apparaten kan rädda liv och att han (jag tror inte det är en hon) genom att stjäla den kan förorsaka en medmänniskas död. Dessutom finns det inget i hjärtstartaren som är värdefullt annat än för den som just drabbas av hjärtstillestånd. Vederbörande kan då få hjälp av en hjälpsam människa. Hjärtstartaren är nämligen självinstruerande och det enda som behövs för att använda den är lite mod och att man kan lyssna på instruktionerna.

Men nu var den alltså borta. Vi får väl hoppas att den snart kompletteras igen.

Mitt egentliga syfte med besök på stationen var att dokumentera ett X 2000-tåg som för ovanlighetens skull gick förbi Borås. Det är snart tio år sedan som Borås hade daglig trafik med X 2000. Men i dag hände det igen. Det har hänt några gånger nu under våren och orsaken är att man byter ställverk vid Göteborg C och tågen därför inte kan gå den vanliga vägen till Herrljunga via Alingsås. Vid några tillfällen har man till och med kunnat boka biljett från Borås och alltså stiga på tåget där men så inte i dag.


Klicka gärna på bilden med mushjulet och se vad som händer!

5 kommentarer:

Olof Lagerkvist sa...

Angående hjärtstartaren så är det helt enkelt förjävligt och fullkomligt obegripligt. Det är dessutom inte bara där. Det har försvunnit hjärtstartare från flera offentliga lokaler och Västtrafiks tåg senaste tiden. Hoppas verkligen att personerna blir påkomna snart så att det blir slut på det här!

Jonatan Gonte Kindh sa...

Det här är ett på tok för vanligt fenomen :(


Jag undrar verkligen hur marknaden ser ut för stöldgods av den sorten. Nya är de ju tämligen dyra, så det förvånar mig inte om det finns en del cash att tjäna på dem om du bara säljer med rätt story... Tyvärr.

Taunusch sa...

Det KAN ju faktiskt vara så att den använts och inte hunnit återställas efter det. Vilket dock ska ske synnerligen skyndsamt.

Staffan Sävenfjord sa...

Mycket långsökt förklaring. Och som redan påpekats av Olof Lagerkvist så har flera hjärtstartare försvunnit i trakterna runt Borås på sista tiden. Så att det rör sig om stöld av en eller flera personer som saknar en mängd hjärnceller är sannolikt till 99,99 procent.

Och även om just denna startare var borta därför att den kommit till användning (och/eller tagits in för reparation) så var min poäng att peka på att många hjärtstartare stjäls. Det är tillräckligt för att man skall ta det på allvar och inte försöka bortförklara.

Perra sa...

Alla västtrafiks tåg har nu försetts med hjärtstartare. Tio av dem har redan stulits! Man häpnar... Förslag finns nu om att sätta dem i skåp. Skåpen ska naturligtvis inte vara låsta, men ett larm ska gå till tågpersonalen om luckan öppnas. För dj-t att detta ska behövas.