torsdag 31 december 2009

Ett dåligt år för media

Det snart gångna året har media inte alltid visat sig från sin bästa sida. Jag kommer att tänka på följande tre händelser.

1. Wanja Lundby-Wedin
När Expressen intervjuade Wanja Lundy-Wedin utanför hennes hem i maj. Bara detta att jaga henne utanför bostaden. Men nu var det ännu värre: Den kvinna de intervjuade var inte alls Wanja. Det togs bilder men ändå upptäckte ingen på Expressen att det var fel person. Så Wanjas uttalanden - som milt sagt inte var hedrande för henne - kom ut i en artikel. När Expressen uppmärksammades på sin dundertabbe kom en lam ursäkt. Till Wanja. Men inte till läsarna.

2. Svininfluensan
Katastrofrubrikerna kom fram och det skulle vara rena turen om det inte skulle bli den värsta pandemin genom tiderna. Värre än spanska sjukan åren 1918-1920. Att informera om sådana triviala saker som att det då var ett Europa försvagat av första världskriget och med en undermålig läkarorganisation, där läkare i stod sett bara fanns för de rika medan de fattiga (det vill säga nästan alla) fick gå till bysmeden eller någon klok gumma, var inte nödvändigt. Då hade man ju inte sålt lika många lösnummer.

När det inte blev något av den första influensa-epidemin blev tidningarna väldigt besvikna och skrev "vänta bara, det blir en ännu värre våg i höst". Jo, där hade de ju rätt. Tidningarna rapporterade om hur många som låg inlagda på sjukhus för svininfluensan. I Borås var det som mest 10 stycken. Men blev det fler då skulle hela sjukvården drabbas. Turligt nog blev det aldrig 11. Mindre än 20 omkom i svininfluensan, nästan alla svårt sjuka redan innan. Det är naturligtvis inget att raljera över, men det omkommer betydligt flera i den vanliga säsongsinfluensan.

Nu blev det ju inte så mycket av den här höst-pandemi-vågen heller. Men bortemot 3 procent av befolkningen insjuknade i alla fall. Om man räknar bort all normal förkylning, all bakfylla och annat som skylldes som svininfluensa blir det kanske 1 procent kvar. Men så körde Tiger Woods in i ett träd och då gick influensan över. I varje fall slutade tidningarna att skriva om den. Bar någon enstaka försökte hålla upp lösnummerförsäljningen genom att skriva "Vänta bara till i vår, då kommer den".

Men häromdagen meddelade Smittskydsinstitutet först att det var ingen risk att den skulle komma i vår, sedan modifierade de sig till att det var liten risk. Tänkte de på lösnummerförsäljningen? Så nu har de flesta tydligen vaccinerat sig i onödan fast då försöker de ansvariga understödda av media rädda ansiktet: det är tack vare vaccineringarna som vi inte fått någon pandemi. Märkligt med vaccinering som skyddar retroaktivt. De flesta har vaccinerat sig sedan influensan avtagit.

3. Flyktingpojkarna i Sävsjö
Fem killar från 14 år och uppåt fick för sig att de skulle tjuvåka med tåget från Alvesta på julafton. Eftersom de inte hade några biljetter och inga pengar att betala dem med blev de avvisade från tåget i Sävsjö. SJ meddelade polisen som naturligtvis inte hade något folk och de unga började vandra utmed järnvägen på en skogsväg, där de hittades.

Nu hade de här killarna fördelen att de var av afghanskt ursprung. Därför berättade de en otrolig historia om att de blivit insmugglade och åkt i 18 dagar - eller om det var 12 eller 7 - i en container i en lastbil och blivit avsläppta på en skogsväg utanför Sävsjö. Grabbarna blev omhändertagna av en frikyrka, där pastorn gick på hela historien. Kanske inte så märkligt, en pastor skall naturligtvis tänka gott om alla. Det står ju i instruktionsboken - Bibeln, menar jag.
Polisen trodde säkert inte på dem men de sa inget. Så fick då en journalist tag i historien, svalde de med hull och hår och kontrollerade inget. Alla andra nyhetsmedia hängde på, det var ju julledigheter så det fanns ingen som kunde kolla. Inte tänka heller tydligen.

Så kom då, när det blev vardag igen, den sanna historien om hur grabbarna kommit till Sävsjö fram. Vad gör då tidningarna? Ber läsekretsen om ursäkt? Icke! Skriver att vi gick på en rövarhistoria? Icke! Anklagar SJ för hela händelseförlopet? Just det!

Ännu har inte hela sanningen kommit fram. Den lär heller inte göra det. Det ser tidningarna till. Min version är inte heller nödvändigtvis den riktiga. Men det är den jag kommit fram till genom att lägga ihop de fakta som trots allt kommit fram i media. Och så göra något som inte alls är skadligt. Tänka.


I Borås håller vi nu på att frysa in. Termometern visar i detta nu -15,5 grader. Och det är snart klockan 12 och hundarna skall ut. Jag funderar på att hugga av dem svansen för då kommer de i alla fall in snabbare så att inte huset hinner bli lika utkylt.

Med denna blogg ber jag att få önska ett Gott Nytt År och ett 2010 som blir bättre än 2009. Fast 2009 har ju haft sina ljuspunkter. Börsen har t ex aldrig gått upp så mycket. Och själv har jag aldrig haft så mycket pengar som jag hade när jag kollade i söndags.

Inga kommentarer: