tisdag 14 februari 2012

Gamla 45an nu på Volvo-museet

I höstas kom en förfrågan från Volvos museum vid Arendal i Göteborg om de kunde få låna vår (det vill säga Klubb Gamla45ans) buss för att ställa ut den på museet. Som jag tidigare berättat är det en gammal SJ-buss från 1945, som bevarats tack vare arbetsinsatser av klubbens medlemmar.

Givetvis blev vi i styrelsen både stolta och glada över detta intresse och eftersom bussen ändå står avställd under vintern så kunde vi ju lika väl ställa upp den på museet fram till april. Sedan vill vi ha den för våra egna utflykter och för att visa upp den i Borås, men om intresse finns kanske den kommer tillbaka till Volvo-museet till hösten.

Den 29 november förra året var vi fyra man som transporterade bussen till Arendal. Tidigt på morgonen backades bussen ut ur garaget en bit utanför Borås.

Lite att pyssla med innan Janne kunde sätta sig vid ratten och köra i väg.

Strax innan Göteborg började det regna rejält och det hade i alla fall det goda med sig att vi kunde konstatera att den vattenläcka från taket som vi kom på i september inte längre tycktes finnas kvar. Det var alltså ett regnigt och blåsigt Arendal som tog emot oss.

Det fanns dock inte plats just då i själva museet varför bussen fick köras in i ett förråd för mellanlagring.


Där fick bussen sällskap av en annan gammal Volvo-buss, dock nio år yngre.




Bussen fick stå kvar i förrådet till i går, den 13 februari. Tidigt på morgonen begav vi oss i väg igen till Göteborg, nu för att flytta in bussen i själva museet. Men först passade vi på att upplåta bussen för fotografering för en facktidning. En artikel skall komma i vår. 

Jag hakade på och tog ett par bilder också, när det i alla fall var arrangerat.




Så var det då dags att backa in bussen på själva museet. Först hade museifolket tänkt att den skulle vinschas in men så tyckte de det var bättre att backa in den. Dennis satte sig vid ratten och museets personal hjälpte till så att han inte skulle backa på något av de andra museifordonen.
 


Så var bussen på plats. Här tömdes den på diesel och batterierna togs ur. Eftersom Volvo-museet är stängt för allmänheten på måndagar blev det först i dag som de första besökarna kunde se den.

Klickar du på en bild så öppnas ett bildspel och bilderna blir i större format. Vill du ha dem ännu större högerklicka och sedan på "visa bild".


Inga kommentarer: