onsdag 3 oktober 2012

Trafikal röra i Borås

Från i går och tre veckor framåt pågår två stora gatuarbeten i Borås, som starkt begränsar framkomligheten inte minst för bussarna. Det smarta i att göra båda dessa arbeten samtidigt kanske kan diskuteras men de två stora bussbolagen i Borås, Borås Lokaltrafik och Veolia, tycker att det är bäst att begränsa perioden med störningar till tre veckor i stället för att ha en del nu och sedan en andra del senare. Om inte annat så underlättar det informationen.

I går gjorde jag en liten promenad i regnet för att se hur det fungerade. Jodå, det flöt på men många av bussarna blev försenade eftersom de tvingades till omvägar och fastnade i de trafikköer som uppstod.


Det ena är det här arbetet på Bryggaregatan där man gräver upp gatan på båda sidor. Många busslinjer går på den här lilla stumpen ned till Viskan som ligger precis bakom fotografen på den översta bilden. Bland annat vänder de flesta regionbusslinjerna genom att köra runt här.

Jag hoppas att alla bilister vet vad det här vägmärket betyder.

Nej, här var det en som tydligen inte gjorde det. Varför han fick oväntat möte med en grävmaskin. Arbetare skyndade till och assisterade vid backningsmanövern.

I stället för Bryggaregatan får bussarna nu köra Söderbrogatan i båda riktningarna. Normalt går de här bara i riktning från Södra torget, eftersom det inte går komma fram när regionbussarna står vid hållplatserna invid Viskan. Men nu har de tvingats flytta.

Dalsjöfors-bussen har fått tillbaka den hållplats den hade för ett par år sedan. Vackra höstfärger, inte sant?

Det andra arbetet är i korsningen Allégatan-Åsbogatan. Även här är det många busslinjer som trafikerar och som skall ta sig runt hörnet. Därför har man gjort så att bara bussar som skall svänga från Åsbogatan får köra här. De som skall svänga från Allégatan (bilden) får alltså köra en annan väg. 

Trångt blir det att köra runt här, i synnerhet om det är en 15 meter lång boggibuss.

Lite smidigare är det med en vanlig stadsbuss. Bussen på bilden är för övrigt "Kungens buss". Den fick det namnet efter det att vår kung åkte i den tillsammans med drottningen när de besökte Borås förra året.

Det är bara bussarna som kör här åt ett håll. Gatan har inte enkelriktats och bilar får det rätt besvärligt med möten så taxin har fått ta trottoaren till hjälp.

 Bussarna i riktning mot Södra torget får i stället köra Kungsleden, men de svänger inte ned till höger på Åsbogatan...

... utan fortsätter till nästa avfart och kör runt via Fabriksgatan, som även den drabbats av gatuarbeten men inte har behövt stängas av. 

Fast trångt blir det bland omledda bussar och bilar.

Det här är enda möjligheten att få en buss med nosen framåt och Pinocchio på samma bild. Det är alltså den nio meter höga statyn till höger i bild. Egentligen heter den "Walking to Borås" och är gjord av Jim Dines.


 Fabriksgatan mynnar i Söderbrorondellen och även har blir det trångt.

Det blir också långa köer från andra hållet: Sven Eriksonsgatan. Det beror på att trafiken i själva cirkulationsplatsen har en tendens att helt korka igen.En förklaring till detta lite längre fram.

Busshållplatserna vid Söderbrogatan är som sagt avstängda vilket tillkännages på stora gröna anslag.

Kanske budskapet kunde formulerats lite tydligare men ändå borde man ju förstå att hållplatsen är flyttad. (Du kan få större bild om du klickar på den för att starta bildspelet.)

Ändå står många och väntar vid hållplatserna och blir alltså snuvade på bussen, som avgår drygt hundra meter därifrån. I dag såg jag att man var och satte upp bockar för att spärra av hållplatserna. Får väl hoppas det blir tydligare då.

Det är här man skall stå och vänta på bussen. Fyra väntkurer ersätts av en. 

Men det är ju ändå många som hittat rätt hållplats.


Boråsarna är väluppfostrade och brukar stanna bakom bussen medan den gör uppehåll vid hållplatsen. Normalt uppskattar säkert bussförarna det men  när bussarna skall stå där och tidsreglera i kanske 7-8 minuter är det ju inte så bra. Det blir alltså tvärstopp ända ut i cirkulationsplatsen, som jag tidigare beskrivit.

Inte blir det bättre av att vissa förare slår på varningsblinkers vid hållplatsen. Då tror ju bilisterna att det är något hinder längre fram.

Slutligen en buss som kommit helt på villovägar. Jag vet inte varför föraren körde Söderbrogatan i stället för Kungsgatan men alla vägar leder ju till Rom, eller åtminstone Södra torget.

Inga kommentarer: