onsdag 28 november 2012

Persontrafik 2012, andra delen

Så fortsätter då vandringen bland bussarna på Persontrafikmässan i Göteborg. Här är en fin turistbuss från spanska Beulas, som säljs av Rex Knorr i Sverige. Det var han och hans svenska sambo Solveig som bjöd på lunch i första avsnittet. Visst är det en fin buss. 

Evobus (Mercedes-Benz och Setra) visade årets buss 2013, en Citaro stadsbuss.

Strax in till visade VDL sin modell Futura, som blev årets turistbuss 2012.

Men VDL gör också stadsbussar. Det här är en av 77 stycken som Arriva har köpt för trafik i norra Storstockholm.

Även Scania har tagit fram en ny stadsbuss som skall gå i trafik för SL. Den kallas Citywide och ersätter de tidigare OmniCity och OmniLink.

En ny Volvo 8900 regionbuss som skall köras för Västtrafik av Nettbuss.

Borås Lokaltrafik har köpt minst en ny boggibuss, en MAN Lion's City, för stadstrafiken i hemstaden. Den skall få registreringsnumret DOK025 om nu någon är intresserad.

Säga vad man vill om Neoplan Starliner och den lämnar heller ingen oberörd. Själv gillar jag designen och det gör tydligen Leja Touring i Mölndal också eftersom de har eller har haft flera Starliner förut.

Neoplans dubbeldäckare Skyliner har kommit i ny design och det är ju inte så svårt att se vad den har inspirerats av. Det är bara att titta på förra bilden.

Polska Solaris har på senare år sålt mycket i Sverige och här en 18,75 meter lång ledbuss. Jag vet dock inte var den skall gå i trafik.

Man behöver ju inte köpa ny buss utan man kan restaurera en gammal också. Denna 11 år gamla Volvo Carrus Vega har tidigare rullat i Skåne men har nu rustats upp av estniska Busland och kan rulla några år till i Dalatrafiks kostym. Ägare till bussen är Nobina.

Barnehagebussen - eller förskolebussen som vi säger på svenska - är en rullande förskola och det är ett antal svenska och norska kommuner som köpt sådana för att komplettera de fasta förskolorna. De säljs från Stryn i Norge, där också förskolebussar tillverkas, men min gamle vän Inge Arne Bøe som säljer dem kunde berätta att den här har gjorts av finska Kiitokori.

Så ett för mig alldeles nytt bussmärke, nämligen Molitus S91. Den tillverkas i Ungern och har rötter från den stora busstillverkaren Ikarus, som alla som åkt buss i de tidigare öststaterna säkert känner till.

Setra visade en turistbuss i den ny serien S 500, närmare bestämt en S516HD. Många tycker att Setra gör de snyggaste turistbussarna av alla. Själv tycker jag dock att Beulas är ett snäpp bättre ur estetiskt synpunkt.

Slutligen en turkisk Temsa midibuss . Dessa bussar har börjat blir rätt vanliga i Sverige i såväl denna modell som dess föregångare Opalin MD9.

Det fanns mycket, mycket mer man jag skall inte trötta er med att visa alla bussbilderna jag tog.

Som vanligt gäller: klicka på en bild för att starta bildspelet. Väl där är det bara att klicka på valfri bild och man kan få se bilden i betydligt större storlek. 

Inga kommentarer: