söndag 4 november 2012

SM-GUUULD! - SM-GUUULD!

Så blev det klart: Elfsborg vann årets Allsvenska och tog alltså hem SM-guldet. Detta är inte så förvånande för det är något som många trott större delen av säsongen. Men så kom lite bakslag under hösten vilket började med att de blev slagna av Åtvidaberg med 5-1. Samma Åtvidaberg som de mötte på Borås Arena i dag och bara lyckades få oavgjort mot. Men det räckte alltså till serieseger eftersom AIK tvålade till Malmö FF med 2-0 på Råsunda. Tack AIK! Och tack Malmö som lade av kämpaglöden två omgångar för tidigt.

Så nu har vi guldet och Lennart Johanssons pokal i Borås igen. Förra gången var 2006. Det är bara att gratulera Elfsborg till vinsten. Tur och otur lär ta ut sig och för att ta guld måste man kämpa. Det har spelarna gjort med Anders Svensson som den mest drivande.

Roligt var också att Häcken kom tvåa, även om det i det här sammanhanget låter som Bosse Hanssons påpekande i OS-finalen i hinder 3 000 meter i Montreal när just östtysken Baumgartl fallit och Anders Gärderud därmed tog sig till seger och guldmedalj. När det är som mest spännande att se om Gärderud skall  klara segern så ropar Hansson:
- Glans ligger sexa!
Jo, det är samme Hansson som pratade om "svartingar" i AIK i en direktsändning i radio. Och därmed blev det väl hans sista radioreferat.

Om ni undrar hur det gick för Dan Glans så slutade han som sjua i Montreal. Hur många kommer ihåg det i dag? Ståuppkomikern Johan Glans är för övrigt hans kusinbarn.

*

I kväll går sista tåget på den sista kvarvarande biten av den ursprungliga Bergslagsbanan mellan Göteborg och Trollhättan.  Det blir NSB/Tågkompaniets tåg 50390, som går tomt till Trollhättan strax innan midnatt för att i morgon bitti bli morgontåget till Oslo. Men då har resenärerna fått åka buss från Göteborg till Trollhättan om de skall åka med det tåget.

Den återstående biten är den mellan Flunbo och Velanda. Vid midnatt har också driftsplatserna Flunbo och Upphärad gjort sitt. När banan öppnas igen om exakt en vecka så har de ersatts av den nya vid Varpemossen samt ett dubbelspår. Granen Fredrik som vakat över banan sedan 1873 då den byggdes blir sysslolös men hans son Fredrik III (som är odlad från ett rotskott) kommer att vaka över banan vid Varpemossen.

Först blir det en tid med hastighetsnedsättningar och enkelspårsdrift på den nya sträckan men om cirka fjorton dagar från i dag kommer tågen Trollhättan-Göteborg att kunna gå ännu fortare. Sedan den nya sträckan genom Kattlebergstunneln öppnades i augusti har det inte varit ovanligt att tågen kommit 10 minuter före tiden till Göteborg. Skall det nu bli en kvart, det vill säga att man åker sträckan på en halvtimme?


Inga kommentarer: