onsdag 16 oktober 2013

Grattis Tågkompaniet

Fick just det glädjande beskedet att Svenska Tågkompaniet har fått förnyat förtroende från X-Trafik att köra X-Tåget Gävle-Ljusdal och Gävle-Sundsvall.

Tågkompaniet har kört denna trafik sedan årsskiftet 2001-2002 och det är nu tredje gången de tar hem upphandlingen i hård konkurrens. Svenska Tågkompaniet började i januari 2000 med att köra nattågen till och från Övre Norrland som då upphandlats av Rikstrafiken. Den upphandlingen gällde att köra tågen till egen taxa mot att man fick ett driftbidrag. Den som begärde minsta bidraget fick trafiken. X-Tåget var den första trafik som Tågkompaniet tog hem där de fick betalt för alla sina beräknade kostnader (samt lite vinstmarginal) mot att de levererade in alla biljettintäkter till upphandlaren.

Svenska Tågkompaniet grundades år 1999 av tre tidigare SJ-anställda: Jan Johansson, Björn Nyström och Sven Malmberg. Dessa ägde också majoriteten av bolaget fram till 2006 då de sålde sina andelar till norska statsbanorna, NSB. NSB är i dag helägare till Tågkompaniet liksom till t ex Nettbuss.

Jag kan bara gratulera min gamla arbetsgivare till att tagit hem en strategiskt viktig trafik. Må lyckan nu stå er bi, ni som i alltför många upphandlingar kommit tvåa, så att ni tar hem andra viktiga uppdrag. Många sådana ligger nu ute för upphandling eller kommer inom kort att göra det.

Tågkompaniet fortsätter att köra de röda X-tågen. 


Edit: 
Det näst bästa budet lades av Veolia, som bland annat kör Öresundstågen och tågen i Östergötland/östra Småland. De låg 26,9 procent över i pris. 

Inga kommentarer: