onsdag 27 november 2013

Nu är gamla 45an åter på Volvo-museet

Det var lite stökigt i år med gamla 45ans uppställning på Volvos museum i Arendal utanför Göteborg. Först ville de ha bussen men sedan skulle det bli lite stökigt i samband med en planerad ombyggnad så de ville de inte ha den. Men än en gång ändrade de sig så den 25 november körde vi ned bussen från uppställningen utanför Borås till Arendal.

Gamla 45an är en Volvo B513 med SKV-kaross från 1945. Bussen tillhörde en gång SJ i Hässelby utanför Stockholm. Efter en allvarlig krockskada i slutet av 1950-talet skickades bussen till SJ:s huvudverkstad i Örebro för reparation. Där gjordes den i ordning i syfte att användas som museibuss, men ödet ville lite annorlunda. Den kom att ställas upp i ett garage i Dalsjöfors utanför Borås, där den blev mer eller mindre bortglömd. Men 1981 skulle garaget rivas och då bildades en klubb bland SJ:s bussförare i Borås för att bevara den - Klubb Gamla 45an. Bussen ägdes fortfarande av SJ och var med över till Swebus, men 2004 fick klubben köpa den för det facila priset av 500 kronor plus moms. Men då hade klubbens medlemmar lagt ned tusentals arbetstimmar på att hålla bussen i ordning.

Ibland undrar man över ödet. Om inte den här krockskadan hade inträffat hade bussen antagligen fått rulla fram till högertrafikens införande 1967. Därefter hade den liksom så gott som alla andra bussar som redan rullade på övertid skickats till skrot.  Men nu ville ödet annorlunda och den har fått ett rejält förlängt liv.

För ett par år sedan hörde Volvo-museet av sig och undrade om de fick låna bussen under vinterhalvåret, då klubben ändå inte använder bussen och den står uppställd i ett kallgarage en dryg mil utanför Borås. Det var naturligtvis en winwin-situation: bussen fick stå varmt och museet fick en pärla att visa upp. För övrigt Volvos första busschassi med dieselmotor som såldes till kund.

Innan vi kunde köra ner bussen måste den besiktigas. Så här står den i väntan på besiktning utanför Besikta vid Ramnaslätt.
Besiktningen gick bra. Ett par muntliga påpekanden men inget på papper. Besiktningskillarna blev eld och lågor när de såg den gamla fina bussen och i synnerhet blev han som fick i uppdrag att provköra den efteråt glad.

I måndags, den 25 november, var det så dags för fyra medlemmar i klubben - Bror, Dennis, Rune och jag - att stiga upp tidigt för att köra ned bussen. Det vill säga att Bror och Dennis turades om att ratta den medan Rune och jag åkte i följebilen. Att ratta bussen är aningen trögt eftersom servo saknas. Dessutom är den högerstyrd så det gäller att hålla ordning på vad som händer till vänster. Men på utsatt tid kom vi fram till Arendal, faktiskt på minuten. Först skulle den tvättas och när detta är gjort backar Bror ut den från tvätthallen.

Så ställs den upp för fotografering denna soliga förvinterdag. Ser ni hur den glänser?

Sedan blev det att köra de 200 meterna till museet där vi dock fick vänta utanför ett litet tag. 

Orsaken var att den buss som tidigare stått på platsen måste ut. Det är en Volvo L202 med Vingåkers-kaross från 1949 som från början ägdes av Zetterblom i Norrköping. Sedan hamnade den hos omnibusägarna Andersson i Överum utanför Västervik. Därefter köptes den av en privatperson i Västervik, där den blev kvar till 2000 då Volvo köpte den. 


Att starta upp en museibuss är ganska stökigt och eftersom det rörde sig om en kortare förflyttning så användes i stället handkraft och en truck. Sista biten fick vi hjälpa museets killar med att skjuta in den. 

Så var det då för oss klart att backa in bussen. 

Trångt var det men Dennis fick hjälp med dirigering. Med en sådan här buss får man tänka sig för ordentligt så man lägger om ratten i rätt ögonblick. 
 

Men så kom då bussen på plats och den nye museichefen Sören Nyeboe, som tillträdde i maj i år, kom ned för att titta på "nyförvärvet" och han var mycket nöjd. Särskilt nöjd var han med att så gott som allt i bussen är original.

Nu skall den gamla trotjänaren stå på museet fram till april 2014. Den som är i närheten av Göteborg och vill titta på den kan bege sig till Volvo-museet.


Större bild? Klicka på den med mushjulet så får du det. 


Inga kommentarer: