fredag 22 augusti 2014

Rekord i fel??

 Så här ser ett tåg på Viskadalsbanan ut. När det går.

Borås Tidnings webbsida kan man just nu läsa detta. Det finns ju en viss risk för att artikeln kommer att bearbetas när redaktionen uppmärksammas på felen men låt mig ta fel för fel som det står när detta skrivs.

1. Rubriken: Stora störningar i tågtrafiken i Borås. 
Det är ju knappast tågtrafiken i Borås som störs. Från Borås går fyra banor och på tre av dem torde det inte vara några störningar.

2. Tågen stoppades på Kinnekullebanan på fredagskvällen sedan en kontaktledning rivits ned utanför Veddige, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.
Veddige ligger på Viskadalsbanan, inte Kinnekullebanan. Dessutom vore det ett konststycke att riva kontaktledningen på den senare banan eftersom det inte finns någon. Kinnekullebanan är nämligen inte elektrifierad. (Jo, Trafikverket skrev fel först men rättade sig efter 12 minuter till Viskadalsbanan.)

3. Trafiken mellan Varberg och Borås berörs under hela kvällen. 
Enligt prognosen berörs den också till i morgon lördag fram till klockan 18.00.

4. Berörda tåg går sträckorna Varberg-Borås-Uddevalla och Herrljunga, samt mellan Göteborg och Köpenhamn. 
Herrljunga är en station på sträckan Varberg-Borås-Uddevalla. Göteborg-Köpenhamn ligger på Västkustbanan, inte Viskadalsbanan.

5. Normalt går två spår genom Varberg, men på grund av den nedrivna ledningen är endast ett spår öppet varför trafiken antingen ställs in eller dras med förseningar. 
Det som egentligen hände var att Västkustbanan genom Varberg, som har dubbelspår ("två spår") i norränden men inte i söderänden, också ett par timmar fick strömlöst på ena spåret norr om stationen. Det andra kunde trafikeras. Förseningar blev det men några tåg på Västkustbanan behövde inte ställas in.

Det blev alltså noll rätt. En journalistisk prestation som borde belönas med Stora journalistpriset. Varför har man inte ett sådant för den som lyckas skriva mest fel på minsta möjliga utrymme? Fast konkurrensen skulle naturligtvis bli alldeles för stor.

Nu letade jag efter den reporter på Borås Tidning som skrivit detta för att offentligt hudflänga henom. Eller heter det honne? Men då visade det sig att det är TT som satt ihop den lilla artikeln. Varför är jag inte förvånad?

- Det måste vara sant för jag läste det i tidningen, brukade min farmor alltid säga.
Men hon lämnade oss för femtio år sedan år sedan och hon hade säkert inte sagt samma sak i dag om hon levat. Inte bara det för att hon då skulle ha varit 114 år utan för att det inte stämmer i dag. Det kanske det inte gjorde då heller. Vad vet jag? Vi läsare hade mycket små möjligheter till granskning av källorna på den tiden.

Inga kommentarer: