söndag 23 augusti 2015

År 2015:s tionde och sista torgträff i Borås: nostalgikväll med charmtävling. Del 4: Tunga fordon

Då är det dags att avrunda sommarens rapportering från Sjuhäradsbygdens Motorhistorikers (SMH) torgträffar i Borås. Det har hållits 10 torgträffar på tisdagskvällar och det har visats över tusen veteranfordon. Men det bör ha varit cirka 500 olika fordon som visats på Stora torget och glatt besökarna.

I SMH-Bladet nr 3 redovisades deltagareantal med mera från de sex träffarna under maj och juni.
26 maj var det cirka 90 fordon varav en buss, två lastbilar och tolv motorcyklar.
2 juni regnade det och det kom bara cirka tolv fordon varav en motorcykel.
9 juni kom cirka 120 fordon varav cirka 15 motorcyklar.
16 juni var det cirka 150 fordon varav ett 20-tal motorcyklar.
23 juni var det runt 85 fordon varav runt 25 passade in i kvällen tema "Kommande klassiker". Det vill säga de var yngre än 20 år men bedömdes att ha potential för att en gång blir klassiker. Av fordon var cirka tio motorcyklar.
30 juni var det 130 fordon och mer än hälften av dem var cabrioleter. Kvällens tema var nämligen just sådana.

I denna sista del tänkte jag redovisa tunga fordon  och börjar med en Volvo-traktor. Enligt en skylt på den är dock motorn från Iveco. Det är en Volvo T24 från 1954. Ägare är en 48-årig man från Borås och han har haft den i fem år och elva  månader.

Så kom en brandbil, eller i varje fall tankbil för brandkåren. Det är en Scania-Vabis 55 från 1961. En 45-årig man från Brämhult är ägare sedan fyra år och tio månader. Enligt skylten på dörren har den hört hemma i Enköping/Håbo.

Gamla 45an har inte varit med på så många torgträffar i år, men till den sista kom den. Bussen är BHS856, en Volvo B513 med SKV-kaross från 1945. Sedan juni 2003 ägs den av en förening i Borås, Klubb Gamla 45an.  Dessförinnan ägdes den av SJ Buss och Swebus.

Denna buss är en vanlig gäst på tisdagskvällarna. Volvo 342 NGD med Skeninge-kaross  från 1954. Ursprunglig ägare Lundvalls Trafik AB i Bjursås i Dalarna. Nuvarande ägaren, en 71-årig man från Sjömarken, har ägt den i åtta år och fyra månader. Han och jag var för övrigt klasskamrater en gång i tiden.

Båda bussarna på samma bild. 

Till sist de sedvanliga bilderna från Rådhusets trappa.
 

Jag har gjort en speciell etikett "Torgträff" där samtliga reportage från den gångna sommarens träffar  lätt kan hittas. Leta bara i spalten till höger.

Som vanligt blir bilderna större om de påklickas med mushjulet.

Inga kommentarer: