måndag 23 februari 2009

47 före i telefonkön

Den 1 april skall jag få folkpension. Jag sökte om detta i god tid i höstas men har sedan inte hört något från Försäkringskassan. Hade jag blivit beviljad folkpension? Eller hade mina ansökningshandlingar kommit bort på vägen? Jag ringde därför Försäkringskassan för att fråga. Det var 47 före mig i kön enligt telefonsvararen. Men samtidigt att det var 31 handläggare som slet för fullt och att väntetiden beräknades till nio minuter. Nåväl, det var ju uthärdligt i alla fall.

Eftersom det var ett 0771-nummer betalade jag endast för ett lokalsamtal. Varför håller man på att påpeka detta? Det var ju rätt länge sedan som lokaltaxan avskaffades för telefonsamtal och man ringer ju jämt för samma taxa oavsett vart i landet man ringer numera. Däremot blir det lite dyrare med 0771-nummer om man har något specialabonnemang. Man lär t ex alltid få betala öppningsavgift. Men OK, mindre än en krona för att få ett besked som enligt det orange kuvertet är värt över 1,3 miljoner får ju betraktas som en god investering.

Jodå, handläggaren berättade för mig att besked om pension sänds ut först månaden före. Så nästa månad får jag veta om jag blivit beviljad folkpension. Om jag inte har det har jag tydligen ett par veckor på mig att fixa ett jobb. Eller att förbereda mig på att svälta ihjäl. Fast de riskerna är kanske inte särskilt överhängande. Och lite motsträvigt men handläggaren gjorde det i alla fall: kollade upp så att mina handlingar hade kommit fram. Det hade de.

För min del spelar ju folkpension inte så stor roll för det dagliga livet. Jag har sedan 2004 åtnjutit avtalspension och jobbat lite extra när andan fallit på. Så räknar jag med att kunna göra även i fortsättningen. Skillnaden är väl att jag får lite mindre pengar för den arbetsfria delen av inkomsten. Hur mycket jag får i pension är nämligen inte klart ännu. Det orange kuvertet innehöll ingen uppgift om det eftersom "jag antagligen redan sökt om folkpension". Jovisst, det är ju logiskt. Men man kanske ändå hade velat veta.

Jag har pensionssparat i Livia sedan minst 30 år. Det har väl inte varit några större belopp att betala in men när jag tecknade försäkringen fick jag intrycket att jag därmed också tecknat en tryggad ålderdom. Nu vet jag vad det motsvarar i pengar: 1 119 kronor i månaden. Skattepliktigt förstås. Och jag får dessa pengar i fem år. Funderar just nu på hur jag skall trygga min ålderdom i praktiken. Det blir så där 800 kronor över i skatt. Det räcker till två flaskor Laphroaig i månaden om jag köper den 10-åriga. Eller en om jag köper den 11-åriga. Det är konstigt det där med whisky. Om jag köper mjölk brukar jag få den billigare om den är gammal.

I morgon skall jag åka och titta på en gungstol i alla fall. Jag måste ha en sådan för att orka läsa genom det senaste numret av Trafikforum. Varför måste en branschtidning vara så trist. Är det för att ingen förväntas läsa den i alla fall? Men om nu mer än halva upplagan går ut som friexemplar skall väl inte vi som betalar 615 kronor om året lida för det. För den summan får jag närmare 10 deckare på bokrean som börjar i morgon (ja, i natt för att vara exakt). Har just stiftat bekantskap med en utmärkt norsk deckarförfattare för övrigt: Jo Nesbø.

Trevligt att Molly Sandén gick vidare till Globen i lördags. Man har sagt att Molly är vår nya Carola. Det är en förolämpning mot Molly. Hon är mycket bättre. Men Petra Mede! Var det nödvändigt att använda samma mens-skämt till Molly som du använde till Amy Diamond? Men medan Amy såg enbart chockad ut gav i alla fall Molly svar på tal. Som Lasse Kronér sa: "Man skall inte prata om kvinnors ålder. Inte om mäns heller." (Ja, det blir roligt när man säger det.)

1 kommentar:

Anonym sa...

Även jag har fått upp ögonen för den norske författaren. Rekommenderas varmt av vänner av välskrivna deckare/thrillers