lördag 20 juni 2009

Sveriges minsta midsommarfirande

Jag undrar om inte midsommarfirandet som ordnas av Kinnarumma Hembygdsförening vid Flenstorp är det minsta och lugnaste någonstans i vårt land. Klockan 11 sätter man i gång och klockan 13 bommar man igen. Klockan halv elva kommer folket för man skall ju prata med gamla bekanta och hemvändare i lugn och ro först. Midsommarstången har några tappra medlemmar gjort i ordning redan kvällen före.
Precis när stången skall resas så kommer en regnskur. Åskan mullrar hotfullt i bakgrunden men när stången kommit upp så klarnar det upp och solen tittar fram.

Underhållningen består i chokladhjul, där vinstchanserna är stora. Till och med jag vann. Visserligen var väl vinsten inte värd mer än vad brickan kostade men det är alltid kul att vinna. Så fanns där loppmarknad och en dragspelare.

Man kunde gå in i huvudbyggnaden och köpa kaffe. 25 kronor för kaffe och hembakta kakor. Ingen lämnar firandet utan att ha gjort det. Under tiden som vi dricker vårt kaffe har lekarna kommit i gång. På bilden håller man på med Små grodorna. Som synes är deltagandet inte överväldigande, men de som skuttade omkring verkade ha kul. Efter en kvart har intresset för lekarna helt dött ut men det tar lite fart igen när dagens stora sensation inträffar: Borås Tidning kommer. http://www.bt.se/nyheter/boras/bildextra-midsommar-i-kinnarumma(1386884).gm Fotografen vill nämligen ha en bild på dansen kring midsommarstången.

Ja, det var väl i princip hela midsommarfirandet. Efter en timme kändes det lagom och det var bara att invänta dragningen i det amerikanska lotteriet där blommor lottades ut. Turen var med mig en gång till: jag vann en av de röda pelargonerna.

Sedan var det att åka till sommarstugan och färskpotatis och sill. Snapsen fick anstå till jag kom hem igen.

Inga kommentarer: