lördag 6 februari 2010

Bloggandet inställt på grund av snöhinder?

Ja, jag vet inte vad det beror på men det är inte bara SJ som har problem dessa dagar. Jag har också. Jag kommer nämligen inte i gång med bloggandet på grund av snön - för det måste ju vara den det beror på. Nu skall genast sägas att jag har det förhållandevis bra. Jag bor i hyreshus och mitt enda kämpande för att få bort snön är möjligen att ringa till Bobutiken och fråga om de glömt bort att röja snö utanför mitt. Men hittills har jag avstått till skillnad från grannen:
- De lät rätt irriterade när jag ringde.
På området här är det två traktorer som sköter snöröjning och sandning. Området är stort så det är klart att om det snöat hela natten så dröjer det ett tag innan de fått bort snön utanför just mitt hus. I början på veckan fick vi så där 30 cm snö här i Borås. Tyvärr glömde snöröjaren bort planen framför mitt hus så i över ett dygn fastnade alla bilar som skulle köra in. Men så kom en traktor och började röja. Han hade fått undan två kilo snö när det började vräka ner mer av den vita varan och åkte därifrån. Men naturligtvis: när jag varit handlat och skulle köra in med bilen så var det röjt. Kanske det berodde på att jag inte ringt och klagat.

Annars tycker jag det gnälls alltför mycket på allt som inte fungerar på grund av snön och kylan.
- Det blir ju vinter varje år, säger de.
Jaså, blir det säger jag. Ja, lite lätt vinter kanske med några dagars kyla och några centimeter snö. Men nu har vi snart haft två månader när termometern inte varit på plus någon gång. Och i Borås har vi mellan 50 och 70 centimeter snö. En sådan vinter som nu får vi gå minst 23 år tillbaka i tiden för att hitta.

Ändå tycker många att det skall samhället vara berett på. Ni är bortskämda, säger jag. Och många gånger hänsynslösa. Om parkeringsplatsen är blockerad av snö är det förargligt men det motiverar ju inte att man ställer bilen så att den hindrar andra. Om det är oskottat på trottoaren så att fotgängarna måste gå i gatan kör jag inte bilen som vanligt och nästan kör på dem utan jag tar hänsyn. Ett leende är inte heller helt fel. Dessutom räknar jag naturligtvis med att allt kommer att ta längre tid om jag skall resa någonstans. Vi måste ju ändå själva anpassa oss till vintervädret, inte kräva att bara alla runt om oss skall göra det.

Järnvägen har naturligtvis haft problem, liksom flyget och sjöfarten. För att inte glömma vägtrafiken. Jag vet inte om jag är fokuserad som gammal järnvägare men det verkar som om folk accepterar de andra störningarna men inte järnvägens. Ett sorgligt exempel på detta var SVT:s program Debatt i torsdags. Jag ser inte Debatt i vanliga fall men nu handlade det om två intressanta ämnen. Först läkaren som dömdes för att ett barn dött på grund av påstådd felbehandling. Och så då just järnvägens vinterproblem. Den första delen var inte så mycket debatt. Det var mest ett föredrag av en dansk läkare. När han malt på i ett par minuter gick jag ut och pysslade med lite i köket och när jag återvände efter ett par minuter höll han fortfarande på och mala.

Det värsta var programledaren som var så otroligt dåligt påläst att man undrade om hon ens öppnat en tidning den senaste veckan. Under år 2009 var samtliga tåg i Sverige 88 000 timmar sena. Det är mycket men det var alltså inte bara SJ:s tåg, som torde ha svarat för mindre än hälften av denna siffra. Skit samma, tyckte programledaren. Så gjorde hon sig löjlig över att Banverket gått ut och bett om ursäkt för störningarna och att de använde sopkvast och skyffel för att göra ren växlarna. Det finns säkert någon uppfinnare som kan hitta på något datastyrt redskap som sägs klara detta, men här har vi redskap som visar sig överlägsna allt annat och 1 400 (!) tappra personer som hanterar dem. Bevare mig väl för ännu ett datastyrt system vid järnvägen som bara fungerar när det inte behövs.

Bland debattdeltagarna fanns Jan-Åke Bosell, idégruppen Vi resenärer. Det är Sveriges minsta grupp med en enda medlem. Bosell fick breda ut sig med en massa lögner som att SJ inte har några reserver och att det visst finns plats på spåren för fler tåg. Antingen är de i media som inte genomskådar honom dumma i huvudet eller också har de gjort det men de tycker det är kul att ha med honom. Prata kan han ju och han förefaller rätt sympatisk om man inte lyssnar på vad han säger.

Så var där några politiker. Politiker som vill glappa med käften finns det gott om. Naturligtvis råkade de genast i polemik med varann om vilken regerings fel situationen var. Den gamla eller den nuvarande. Åsa Torstensson sa att hon hade gett mer pengar än någon annan före henne till järnvägen. Jag skiter i hur mycket pengar Åsa privat gett järnvägen (det lär inte vara så mycket) utan jag ville veta hur mycket regeringen hon sitter i hade gett. Fast det vill jag veta när vinterproblemen är lösta. Så fanns där en representant från SJ och en från Banverket. De läste upp vad de lärt sig utantill utan att lyssna på de frågor de fick och programledaren läste upp de frågor som hon lärt sig utantill utan att lyssna på de svar hon fick. Så man blev inte så mycket klokare.

Men när programledaren först klagar på att SJ ställer in tåg och sedan Banverket säger att de bett operatörerna ställa in tåg och hon lakoniskt slår fast: "Och det har de inte brytt sig om" så undrar man om kravet för att bli programledare i Debatt är att kunna svänga på rumpan. Janne Josefsson, kom tillbaka.

Det har kommit snö förut också. Men inte lika mycket som den här vintern sedan 1987.

2 kommentarer:

citydweller sa...

Missförstå mig nu rätt!
Jag gillar det (mesta) du skriver!
Det är därför jag tittar in här då och då.

Men det är också en mänsklig rättighet att få ta det lite lugnt då och då.

Det är inte kul om bloggandet känns som ett tryckande krav.

Så skriv på nytt när du känner för det, och ta det lugnt i vinterväglaget! :-))

Staffan Sävenfjord sa...

Tack för de orden!
Jag tänkte just detsamma. Bloggandet är ju för att jag tycker det är roligt och får inte bli något tvång.
Ta det själv lugnt i vintervädret och kom ihåg att det blir vår i år också.
/Staffan