torsdag 11 mars 2010

Snön borta och tågen fungerar

Rubriken kan verka provocerande, i synnerhet som SMHI pratar om 10 cm nysnö i Borås i morgon. Men till skillnad från många andra rubriker är den helt korrekt. Åtminstone om man utgår från mina upplevelser under gårdagen. Jag var nämligen i Malmö i går. Möte med Banverket om banarbeten för år 2011. Snart är vi där och banarbeten måste planeras så att störningarna kan inarbetas i tidtabellerna.

Med tilltagande ålder har jag alltmer lagt mig till med vanan att oroa mig för att allt skall gå enligt Murphys lag, det vill säga allt som kan gå snett går också snett. Så blev det nu inte i går. Tåget kom in i rätt tid till Borås C, jag hittade min sittplats och vi kom i rätt tid till bytet i Alvesta. Där hände sig dock att tåget stannade cirka 100 meter för tidigt. Lokföraren ropade i högtalarna att han skulle köra fram till ordinarie stopplats men då hade av- och påstigning redan påbörjats. Så det var inte mycket att göra. Nu visade det sig dock att sista dörren inte kom in vid plattform och en bekant från Ulricehamn som skulle gå ut där kom inte av utan fick ta en extra sväng till Växjö. Nåväl, bytestiden i Alvesta för X2000 mot Malmö är väl tilltagen så den utflykten hanns med. Och inte hade det kostat något extra heller.
Ett par minuter före annonserad ankomsttid kom X2000-tåget till Malmö in. Jag hittade min plats och sedan var det bara att sitta lugnt och titta ut genom det skitiga fönstret och ju närmare Malmö vi kom ju mer syntes att det blir vår i år också. En bra schlagertitel förresten: "Det blir vår i år". Skall skicka in den till schlagerfestivalen nästa år. Den skall bara textsättas och komponeras först. Kan väl inte vara så svårt. Visserligen kan jag inte läsa noter men jag såg att musikprofessorn Benny Andersson inte heller kan det. Så jag är i gott sällskap. Och vi sjuhäringar har ju haft framgång i schlagerfestivalen förr.
I Malmö var nästan all snö borta. Men det var kallt, strax över nollan. Och gråtrist. Konferensen var på Östergatan ett stenkast från centralstationen och jag begav mig dit för att finna att Banverket inte fanns kvar där. Läste lite bättre på kallelsen och det visade sig att det sulle vara på Sankta Gertrud. En trevlig konferensläggning i gammal stil, också den på Östergatan. Tyvärr var den närmast obligatoriska smörgåstårtan borttagen. Dock ersattes den av en alldeles utmärkt lunchbuffé där jag ångrar att jag inte bad om receptet på potatisgratängen. Jag vet inte hur många misslyckade potatisgratänger jag ätit under årens lopp, men denna kunde man definitivt inte räkna dit. Det blev ett snabbt möte och efter en dryg timme var det dags för kaffe. Vi följde anvisningarna men det var lite förvirrat var vi skulle få kaffet. Efter mycket om och men visade det sig att det serverades färska wienerbröd med massor av vaniljkräm på utanför konferensrummet.

Så åter till stationen för att ta tåget hem klockan 15.14. Allt perfekt, tåget avgick i rätt tid. När vi kom till Lund började högtalaren med "ett trafikmeddelande". Då vet man att det är elände på väg. Nedriven kontaktledning? Signalfel? Urspårning? Nej, det var en väska utan ägare som upphittats och i dessa terrortider är det tydligen tillräckligt för att polis måste tillkallas och ta hand om den. Vi blev alltså försenade från Lund - en hel minut! Det var inkört med råge till Alvesta.
Det blev 45 minuter i Alvesta. Alvesta är inte Sveriges tråkigaste järnvägsknut. Det är Öxnered. Alvesta kommer nog dock god tvåa. Ni minns väl Sickan Carlssons sång i filmen Sjunde himlen, där hon sjunger till tråkmånsen major Kruuse, spelad av Gunnar Björnstrand: "Du ser ut som en Alvesta-stins". Tåget från Kalmar som tog mig sista biten till Borås kom in i rätt tid och höll sedan tiden så att jag var i rätt tid i Borås. Fyra tåg och inte ett enda försenat. Visst har SJ hämtat sig efter vintern. Snart kommer de nog att köra alla tåg också.

Jag såg att ett reservlok var framkört i Alvesta. Nej, det är ett museilok. Står uppställt utanför stationen och tål inte en närmare granskning. Skall nu kommunerna ha ånglok uppställda så måste de väl också hålla dem i skick. Annars är det lika bra att ta bort det. Det är ju bara någon mil till den gamla ånglokskyrkogården i Vislanda.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Du ser ut som en Alvesta-stins".

Var det inte en Värnamo-stins hon sjöng om? De var förr kända för att vara allmänt surmulna.

//MJ (som också saknade smörgåstårtan i Malmö, men njöt av kycklingen)

Staffan Sävenfjord sa...

Jo, MJ, så var det nog. Det uttryck jag tänkte på var "Han är tråkig som en påstigande i Alvesta", skrivet av Stig Ahlgren om författaren Sten Selander.