måndag 9 augusti 2010

SJ gör bort sig - igen

Och då tänker jag inte så mycket på att ett X2000-tåg stannade i Stjärnhov i går och det tog tre timmar innan de första passagerarna kunde evakueras till ett annat tåg. Sedan tog det ytterligare en timme innan evakueringen var klar och tåget kunde fortsätta. Förvisso är det SJ som är skuld till att X2000-tågen är så dåligt underhållna att de flera gånger varje månad stannar på linjen. Men det är Trafikverket som ansvarar för att evakueringen kommer till stånd så fort som möjligt - och då menar jag kanske en timme men absolut inte tre.

Fast stänger man av trafiken så blir Birger Schlaug förbannad. Ni kommer väl ihåg Miljöpartiets språkrör "Herr Slug" och "Fru Gås". Den där sista är en sådan som man glömmer fort men hon hette Eva Goes.

Birger Schlaug skrev nämligen ett öppet brev till SJ:s vd Jan Forsberg i lördagens Borås Tidning. Det tåg som han åkte med blev nämligen stående i Flen i väntan på att just en evakuering skulle genomföras. Bland annat tyckte han det var svagt att det inte gick lämna exakt besked på hur länge tåget skall bli stående. Nej, det kan man inte eftersom ingen vet. Och det borde Schlaug veta att ingen gärna kan veta. Om jag kör på en väg, som jag gjorde i somras, och det är stopp framför mig på grund av en trafikolycka är det heller ingen som vet hur lång tid det tar innan vi kan köra vidare. Det är bara två saker som gäller: vänta och inte bli förbannad. Det första hjälper medan det andra inte hjälper alls.

Nu gäller det dock en annan sak för SJ: ett banarbete mellan Gävle och Sundsvall. Normalt brukar man då sätta in bussar som ersättning för tågen som inte kan gå. Inte SJ. Det blev för dyrt tyckte man. Så då upptäckte man att X-Trafik kör tåg ungefär samtidigt som SJ:s X2000. De måste ju köra bussar. Vi låter förstås våra resenärer åka med dem. Inte gratis men på en starkt skattesubventionerad biljett.

Men då blev X-Trafik putta för de förstod ju att det skulle behövas fler bussar och dem skulle de få betala. Visserligen lite mer intäkter också men inte så att det täckte merbehovet av bussar. X-Trafik erbjöd sig då att dela på busskostnaden på SJ så att deras resande kunde åka med dem. Men även detta tyckte det statliga monopolföretaget blev för dyrt. Så nu hänvisas resande till att åka med expressbussbolaget Y-Buss i stället eftersom X-Trafik inte accepterar resplusbiljetter på berörda bussar. Det gör de förbannat rätt i. SJ skall lära sig veta hut.

Nu är banarbetet lyckligtvis bara 6 timmar per dag så det gäller alltså "bara" två tåg i varje riktning. Men ändå. Mellan 08.30 och 14.30 finns det ingen möjlighet att åka med SJ mellan Stockholm och Sundsvall. Så sköter man ett monopol. Ändå finns det de som är livrädda för järnvägens avreglering. Jag förstår inte hur de resonerar.

Min dator har krånglat lite av och till de senaste veckorna. Supporten har fått en mängd samtal och ibland har jag fått alldeles utmärkta råd som att titta över vilka program som startar automatiskt och avmarkera dem jag inte behöver. I dag var det klippt igen. Problemen började när jag uppdaterade Panda Antivirus i lördags. Jag kom då tänka på att jag även har Spyhunter och att två antivirusprogram inte brukar fungera så bra ihop. Jag ringde supporten och frågade om de trodde det kunde vara problemet. "Nej, knappast men du kan ju alltid ta bort det ändå." Jag gjorde så. Och det hjälpte. Peppar, peppar...


Går inte att åka med Stockholm-Sundsvall.

Går utmärkt att åka med Stockholm-Sundsvall.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo, SJ gör ju många resenärer irriterade nu för tiden. Men liksom övriga statliga verksamheter måste de ju leverera minst 50% av omsättningen i vinst till staten så att skatterna kan sänkas för de rika. Borg förorsakade finanskrisen genom att låna upp miljarders miljarder från ett antal amerikanska banker för att kunna sänka skatterna för alla rika, sedan gick bankerna i konkurs när Borg inte kunde betala tillbaka lånen och nu skyller borgarna på finanskrisen för att allt gått snett, detta har jag hört av Östros.
I alla fall träffade jag Lydia Myrberg idag, hon jobbar på Systemet på Fleminggatan där jag hämtar min dagliga puta mot avlämnande av kupongen från Socialen. Efter att hon slutade på TR har jag sett henne som postfröken i Mörby där jag brukade betala hyran för ettan så länge jag hade förtroende hos värden att ha den kvar. Nu sitter hon i kassan och lämnar ut alkohol om man ser någorlunda nykter ut. Om TR-tiden vill hon inte prata särskilt mycket.
Rakel har jag inte hunnit träffa i sommar, men förmodligen ses vi när Cullbergbaletten uppträder i Vitabergsparken senare i augusti. Mårten var här och avhämtade mina minnen fvb Gävle, trevligt att se honom igen.

Hälsningar
Leo