onsdag 10 november 2010

När snön kom

Så har vi fått den här säsongens första rejäla snöväder i Borås. Vi fick lite i oktober också men det var inget som ställde till några större problem. Men den här gången blev det besvärligt. Stadsbussarna stoppades vid 8-tiden och stod stilla i mer än två timmar till följd av halkan. Det var att det blev nollgradigt i samband med soluppgången och då förvandlades snön till is. Två bussar råkade under kort tid ut för olyckor därför att det inte gick att kontrollera dem. Så beslutet att ställa in trafiken var nog riktigt.

Men det tyckte inte resenärerna.
- Sådant här har aldrig hänt förut.
Att det hände förra vintern har alla glömt.
- Bussarna kör på blansklitna sommardäck.
Det gör de nu inte men vad hjälper däcken när mycket av stoppen beror på att andra fordon står i vägen. Privatbilister som ger sig ut i det här väglaget fast de inte har bytt till vinterdäck t ex.
- Det står ju i lagen att man inte behöver göra det före 1 december.
Det står inte heller i lagen att det är förbjudet att tänka själv men tydligen tror många det.

Nåväl, efter ett par timmar kom busstrafiken i gång. Utom till Kristineberg. Jag bor på Kristineberg. Vi fick vänta till 14-tiden. Där var det lite överdrivet tycker jag. Jag var ute och gick efter lunch och det var inga väglagsproblem då. Möjligen var det svårt i Hedvigsborgsbacken men hoppa över den då. Finns andra vägar och man behöver inte ställa in hela linjen för att 100 meter är farligt hal.

I går hade alla kollektiva transportmedel problem (och alla enskilda) i södra halvan av Sverige: bussar, flyg och sjöfart. Det var bara tågen som gick. Jo, jag skrev att det bara var tågen som gick. Dock ingen sanning utan undantag: på Bohusbanan föll ett träd över kontaktledningen och det blev ett långt stopp för tågen. Inte blev det bättre av att de fyra bussar som Björks Buss lyckades skrapa fram som ersättning fastnade på E6-an bland alla utländska långtradare med sommardäck. Och valde de gamla vägen så fastnade de bakom alla svenska långtradare som valt den vägen som alternativ. Med sommardäck.

Men nu såg jag på Bussmannens blogg http://bussbloggaren.blogspot.com/ att Bussakuten åter anlitas av SJ eftersom Björks inte klarar sitt uppdrag. Så nu får bussbolagen anständigt betalt igen och då kör de förstås. Svårare än så var det inte, ni på Björks! Även ett bussbolag som ni har svartlistat får vara ute och köra nu. Det rör sig om ett duktigt bussbolag så de är inte svartlistade av den anledningen. Utan för att det inte ville skriva under ett avtal som innebar en sänkning på 25 procent av betalningen. Resenärerna har all anledning att känna sig glada. I den mån man nu kan bli glad när tågen ersätts med buss.

Det blir förhoppningsvis en lugn kväll. Jag har just lagt sista handen vid ett större uppdrag från Tågkompaniet. Nu skall jag titta på när Carina Berg flyttar in i Thorsten Flincks husbil. Och så blir det väl "Välkommen åter". Jag ser det programmet bara för att det får "Cirkus Möller" att bli uthärdligt i jämförelse. Jag vet inte varför TV4 skall ha så svårt för humor. Ja, det var ju då "Hej Baberiba" förstås men annars. Parlamentet kan väl få passera också.

Förr i världen fungerade busstrafiken även om det kom lite snö. Förra vintern till exempel.

Beaglen Pajo gillar i alla fall snön. Bilden från förra vintern.

Inga kommentarer: