söndag 24 april 2011

Uppför berget

Alldeles intill centralstationen och resecentrum i Borås ligger Krokshallsberget. Det är boråsarnas eget stadsberg med en fin utsikt och ofta pågår festligheter uppe på berget. Därom vittnar alla tomma flaskor och ölburkar som finns däruppe. Men frånsett dem som mest lever på sådant som förvaras i dylika förpackningar är det inte många boråsare som varit däruppe. Det tar fem minuter att gå upp så det kan ju inte vara att man inte har tid.

Tack vare några politiker som vill spränga berget för att utvidga resecentrum så att även lokalbussarna får plats så blev det i alla fall av att jag gick upp på det. Det är tredje gången i mitt liv. Första gången var i början av 1950-talet när vi var i Borås på skolresa. Jag gick då i Viskafors skola och minns att jag ramlade på väg upp och slog ett hål på mina byxor. Jag försökte skylla på att det var ett ånglok som bränt hål på det just som vi gick över järnvägen på Särlabron men min mamma (som var sömmerska) gick inte på det. Andra gången var för 13 år sedan och så nu då i går, vilket kanske blir den allra sista om det nu sprängs bort.

Klicka gärna på bilderna och se vad som händer!

På sluttningarna växer blommor och syrener (det är väl ett syrenträd?)

Uppe på toppen har man en fin utsikt över centralstationen.

Man kan också titta ut över Resecentrum och Gina Tricots nya huvudkontor. Delar av Sven Eriksonsgymnasiet skymtar i vänster bakgrund. Teknis hette det på min tid.

Även över Borås hustak med Gustav Adolfskyrkan i fonden får man en fin överblick.


Jag fick ett mejl från min vän Hiachi i Japan i går. Han hälsar att han har det bra trots jordbävningar, tsunami och kärnkraftshaveri. Så här skriver han:

Det ser ut att vara Japanskaos, kanske undrar du detta. Enligt tidningarnas webb, kan det dras till bara kaos. Men ingen orsak när jag bor i Tokyo minst 300 km söderåt från Fukushima. Tohoku-shinkansen går nästan exakt till grafen som vanlig hastighet på sträckan Tokyo-Fukushima, ju pendlar tåget en del mellan. Dock, ligger de reaktorer vilka drabbats sönder 60 km öster om staden Fukushima däri finns Fukushima:s shinkansenstation. Så Fukushima kärnkraftverk byggdes vid kusten, likandant som alla kärnkaraftverk i Japan står nära havet avsikt att använda havvatten till att bara kyla värmevatten.

Jag tycker det vore ett helgerån att rätta hans underbara svenska. Jag är otroligt imponerad av att en japan lyckas lära sig vårt språk så bra genom några besök i Sverige, ha jobbat lite med svenska företag och framför allt läst en hel del av vårt språk. Själv kan jag ett enda japanskt ord: shinkansen. Det är de japanska snabbtågen som det vill till mer än jordbävningar och kärnkraftshaverier för att stoppa. (Nej, jag gjorde inte någon jämförelse med Sverige.)

Spotify är ett alldeles utmärkt påhitt för oss som vill höra gammal och ny musik i datorn. Som Telia-abonnent blev jag inbjuden att gå med gratis där om jag stod ut med lite reklam. Det gjorde jag nu inte om jag skall vara ärlig men gratis är något som tilltalar en boråsare. Så kommer ju också en av Spotifys grundare från Borås. Men nu meddelades att om det skall vara gratis får man bara lyssna några timmar i månaden och dessutom får man bara lyssna på varje låt fem gånger.

Så lite småsvärjande och med stor sveda i min ekonomiska tarm betalade jag in 49 kronor och fick Spotify Premium i stället. Sedan får jag lyssna hur mycket jag vill och hur många gånger jag vill så länge jag betalar 49 kronor i månaden. Visst är det skönt att slippa reklamen och i dag såg jag att de lagt ut de tre nya album med Fleetwood Mac. "Flättvodd" tillhör mina absoluta favoriter så nu väntar en akustisk högtidsstund.3 kommentarer:

sjguide sa...

Aldrig lagt märke till berget. Får väl knalla upp dit nästa gång man är i Borås.

Har själv Spotify Premium och tycker det är bra och sjukt prisvärt.

Anonym sa...

Någon nämnde en gång för mig att under kriget så samlade boråsarna ihop pengar till til en luftvärnskanon som ställdes på berget. Vet du om det stämmer?

Staffan Sävenfjord sa...

Jag googlade lite och hittade faktiskt en uppgift om att det skulle funnits luftvärnskanoner uppe på Krokshallsberget under andra världskriget. Om de finansierades genom en insamling stod det dock inget men det är väl inte helt otroligt.

På 1950-talet byggdes ett skyddsrum inne i bergen som skulle vara kraftigt nog att stå emot en atombomb. Lyckligtvis fick vi aldrig veta om detta stämde.