torsdag 29 mars 2012

Freden i Roskilde - historien upprepar sig?

Jag kommer att tänka på freden i Roskilde 1658. Nu upprepas den i Västra Götaland 2012. Danskarna har nämligen erkänt sig besegrade när det gäller att köra Västtågen och kommer enligt Västtrafiks styrelseordförande Leif Blomqvist snart att kasta in handduken. Enligt Västnytt i går är det nu klart att det finns någon som skall ta över men Blomqvist ville inte säga vilket företaget är.

Det är ingen högoddsare precis om man gissar att det blir SJ som kommer att ta över åtminstone regionaltrafiken. Möjligen kan det bli något annat järnvägsföretag som tar över pendeltågen (Göteborg-Kungsbacka, Göteborg-Alingsås och från december Göteborg-Älvängen) men jag tror inte det blir så. Varför vet jag inte så det är ingen idé att fråga.

Oavsett vem det blir så det är i alla fall bra att man nu tycks ha kommit överens och att tågtrafiken kan fortsätta utan avbrott. Det är bra för resenärerna och inte minst personalen. De förra lär inte märka så mycket och hur det går för de senare är för tidigt att spå om. Men det dräller ju inte precis av järnvägsutbildat folk så de allra flesta lär få fortsatt jobb hos den som tar över.

Det var också en vad jag förstår helt oblodig uppgörelse. Det som hände i går kväll när järnvägsbron över Limfjorden i Ålborg påseglades var ingen krigshandling utan berodde på en schett-kapten som försökte passera bron trots att den var i nedfällt läge. Han fick in en fullträff och Banedanmark tror att det kommer att ta ett halvår att få bron i skick igen. Därmed är alla järnvägsförbindelser mellan Ålborg och norra Jylland (det som är en ö) avskurna.

Någon tar snart över driften av Västtågen. (Bildvalet inspirerat av Grönköpings Veckoblad).

Inga kommentarer: