måndag 2 april 2012

När man retat upp sig tillräckligt länge...

Klassisk är artikeln om biffstek i supplementet till Nordisk Familjebok 1922. Här kan man tänka sig att skribenten först skrev en tämligen lam artikel i grundupplagan och sedan retade sig allt mer över dessa misshandlade biffstekar han serverats  år efter år och tänkte: "Vänta bara till supplementet. Då skall jag ge igen."

I dag använder vi inte Nordisk Familjebok så mycket och inte heller andra tryckta lexikon utan vi går in på nätet och använder Wikipedia. Jag behövde i dag kolla en uppgift om Gamla Uppsala Buss AB, som kör tätortstrafiken i Uppsala, och har sitt namn från Gamla Uppsala, som ligger ett par kilometer från Uppsala centrum och inget har att göra med att bussbolaget skulle vara gammalt. Vilket det i och för sig är. Wikipedia skriver i början av 1900-talet - och okej om man anser andra halvan av 1920-talet vara i början av 1900-talet.

Jag slog alltså upp Gamla Uppsala Buss och fann att den gamla lusten att hämnas lever kvar. Man kan tänka sig en resenär som år efter år åkt buss i Uppsala och råkat ut för försenade bussar, i dennes tycke alltför höga priser (som för övrigt inte bussbolaget bestämmer), skramliga bussar och otrevliga förare och nu tar sin hämnd genom att skriva på Wikipedia. Läs under Kritik!



Gammal, skramlig, dyr att åka med, otrevlig förare? Ja, enligt Wikipedia men Wikipedia har inte nödvändigtvis rätt. (Bilden är några år gammal och föraren som skymtar har absolut inget att göra med Wikipedia-artikeln. Han vinkade vänligt åt fotografen.)

1 kommentar:

Donkeyman sa...

Går man tillbaka en hel del år så fanns det faktiskt ett bussbolag som hette: Busstrafiken Gamla Uppsala - Uppsala. Och som sysselsatte sig med att trafikera just den sträckan.