lördag 23 juni 2012

Veteranbilsträff på Stora torget: tema amerikanska bilar

På tisdagskvällarna i juni och augusti är det veteranbilsträff på Stora torget i Borås. Arrangör är Sjuhäradsbygdens Motorhistoriker och naturligtvis är det mest medlemmar som kommer för att visa upp sina fina veteranbilar. Regeln för att få deltaga är att bilen är minst 20 år gammal. Tidigare var det fritt fram för sportbilar av alla årsmodeller men detta har ändrats från och med i år så att även dessa skall vara 20 år gamla. Orsaken var att det dels inte fanns någon enhetlig definition på sportbil och dels att många sportbilsägare passade på att ställa bilen på Stora torget, vilket blev stadens mest centrala parkeringsplats. På köpet blev bilen bevakad.

I tisdags var temat amerikanska bilar och eftersom det var en kväll som gynnades av ett underbart väder blev det rekord. Så många bilar lär aldrig förut ha samlats, vilket innebär att det var minst 100 stycken. Inte nog med att de var många, de var långa också. Amerikanska bilar brukar ju inte precis vara små till växten.

Jag visar några bilder på några av de finaste fordonen som visades upp. De är valda rätt slumpmässigt från de ungefär 100 bilder jag tog under kvällen och visar inte nödvändigtvis de allra finaste. De flesta bilderna är tagna precis innan bilarna kommer fram till torget.

Först en bil av det ovanliga amerikanska märket Excalibur. Tre sådana av olika modeller rullade in på torget i rad. Först denna Roadster från 1968.Cadillac Coupe De Ville från 1952.

Ännu en Cadillac: en limo från 1960 i vad som brukar kallas bruksskick.

En Ford Convertible från 1964.


Oldsmobile Super 88 från 1958.

Chrysler 300 från 1969. Det gick alldeles utmärkt att köra nedcabba i den härliga kvällssolen.

Cadillac De Ville från 1965.

Chevrolet Bel Air från 1955.

Så en förkrigsmodell: Chevrolet Coupé från 1939.

Chevrolet Bel Air från 1957.

Buick Century Sedan från 1958.

Cadillac Serie 62 från 1963. 

Men alla fordon som kom var inte stora. Fast den här är av tysk tillverkning från en tillverkare som inte precis gjort sig känd för sina småbilar. En BMW Isetta från 1961.

Som vanligt på torgträffarna var också Klubb Gamla45an där med sin gamla SJ-buss från 1945, en Volvo B513 med SKV-kaross. Intresset var som vanligt stort från besökare som ville återuppliva minnen från när de åkte till skolan.

I bussen berättade bland annat Bror Fransson om bussen och gamla minnen som bussförare vid SJ. ("Är Lelle-Kalle sjuker i da' eftersôm dä ä du som kör?" - "Kan du vänta här ve' affärn, Brolle, fôr ja glömde köpa snus?") De båda småflickorna i framsätet var mycket intresserade av bussen och ville inte lämna den när föräldrarna sade att de måste gå hem nu.

På tisdag är det återigen veteranbilsträff på Stora torget i Borås, sedan är det uppehåll i juli och så återkommer man i augusti. Kom gärna dit och titta. Dä kôster inget. Det börjar 18.30 och håller på så länge man orkar. De sista bilarna brukar lämna vid 21-tiden.


Klicka på en bild så startas ett bildspel med större bilder. Räcker inte det så klicka på varje bild i bildspelet och de blir jättestora.

Inga kommentarer: