lördag 9 februari 2013

Ett tåg kommer lastat med sand
Precis som vi brukar vara på väg in efter lunchpromenaden med superbeaglen Sicko brukar höras ett dieselmuller i fjärran. Ibland låter det som en helikopter på låg höjd och ibland som en tvättmaskin som just avslutar centrifugeringen. Det vi hör är "sandtåget". Detta tåg dras av diesellok och går med sand från Varberg till glasbruket i Limmared. I Borås får loket gå runt och köra åt andra hållet för att tåget skall komma rätt. Denna växling liksom växlingen i Limmared (möjligen också i Varberg) görs av lokföraren som har möjlighet att radiostyra locket om det inte är lämpligt att köra på vanligt sätt.

Sanden kommer med fartyg till Varberg och det är en speciellt fin sand som behövs för glastillverkningen. Förutom sand är det enligt en av lokförarna, som tidigare körde detta tåg, också soda, kalk, dolomit och fältspat i vagnarna. Även det behövs för att kunna göra glas, t ex flaskorna för Absolut Vodka. Spriten finns dock inte med i det här tåget, men även den har förr om åren gått med tåg.

Det här tåget kördes från början av SJ Gods, och sedan tog Green Cargo över när det bröts ut som ett eget aktiebolag i samband med att det gamla affärsverket bolagiserades. För några år sedan lade det norska Peterson Rail (har alltså inget att göra med Lars Peterson, generaldirektör vid SJ 1969-1977) men detta gick i konkurs den 11 maj förra året. Sedan blev det ett tag med lastbilstransporter, men dessa blev mycket dyra. Ett dussintals astbilar behövdes för att ersätta tåget - sand är nämligen tungt.

Den 2 juli började tåget gå igen och då med CFL Cargo som operatör. Detta företag ägs av den luxemburgska statsjärnvägen så nu är ännu en stat verksam som tågoperatör i Sverige. Tidigare har vi norska NSB (Tågkompaniet), danska DSB (DSB Uppland och DSB Småland) och tyska DB (Arriva). Även franska SNCF är inblandade i svensk kollektivtrafik genom Keolis, men de kör för närvarande inte tåg i Sverige. Tidigare körde de Citypendeln, alltså lokaltrafiken runt Stockholm.

Vill ni veta lite mer om det här tåget och se bilder även tagna av andra än mig så googla på "Sandtåget". 

Klick på bilden = bildspel startas = nytt högerklick på bilden så visas den i större storlek.

Inga kommentarer: