tisdag 30 april 2013

När datorn krånglar

På något sätt känns det som när en nära anhörig är krasslig när datorn krånglar. Skillnaden är väl att datorn inte har någon hund som man måste gå ut med när den anhörige av hälsoskäl inte orkar. Samt att det kostar pengar när datorn krånglar.

Nu var det inte så allvarligt. Det var bildskärmen som blev trög i starten. Påminde på något sätt om mina toalettbesök innan jag opererade prostatan. Det vill säga att det tog väldigt långt från start av datorn innan bildskärmen ville vara med. I synnerhet gällde detta när datorn varit avstängd ett tag. I går morse tog det nästan 20 minuter innan skärmen slutade blinka med jämna mellanrum och bilden stabiliserade sig.

Jag drog om VGA-kablarna och hoppades att det var där felet var men icke. Problemet var också att om man startade om datorn direkt så var bildskärmen med redan från början. Det gick alltså inte att kontrollera att allt fungerade förrän efter en timme.

Fel på datorn eller på bildskärmen? Ja, inte vet jag men jag började i alla fall med att åka ned till Netonnet och köpa en ny bildskärm. Jag hade tittat ut på nätet vilken jag ville ha och hittade den direkt tack vare deras fina system med lagergångar och lagerhyllor. Min Samsung 21,5 tum (jag har inte plats för större - inte behov heller) fanns där den skulle.

Jag plockade också till mig ett 16 GB USB-minne. Det var inte ens en decimeter långt.Tänk vilken utveckling vi har haft för sådana små minnesenheter. Förr räknade man med att det kostade 1 krona Megabiten. Det här skulle alltså ha kostat 16 000 kronor. Det gjorde det inte - det kostade 149. Min första dator med hårddisk hade ett utrymme på 525 Mb!! 

Väl hemma var det att försöka montera ned den gamla skärmen och montera ihop den nya. Det gick förvånansvärt smidigt även för mig med tummen mitt i handen. Så gällde det att koppla in skärmen med datorn och se om den fungerade. Efter diverse konstiga meddelanden kom skrivbordssidan upp. Då fungerade inte musen. Visade sig dock att den råkat lossna från inkopplingen i datorn så jag kopplade in den i USB-hubben i stället. Gick jättebra!

Efter diverse inställningar så att texterna skulle bli läsliga så var allt klart. Men hur skulle jag kontrollera att felet inte var i datorn utan på den gamla skärmen? Jo, jag stängde av datorn i en timme och startade om och det fungerade. Sedan var jag för säkerhets skull uppe en gång i natt och startade datorn. Jodå, det gick också bra liksom i morse.

Så nu har jag en alldeles utmärkt bildskärm.


1 kommentar:

Anonym sa...

I går hade jag en liknande händelse. En bekant frågade om jag kunde skriva ut några formulär som han behövde framåt kvällen. Som tur var startade jag utskriften direkt - men det visade sig att bläcket i två patroner var slut. De byttes lätt med befintliga bläckpatroner som jag köpt då jag fått varning om låg bläcknivå, men sedan visade det sig att även den tjocka svarta bläckpatronen behövde bytas även om det var lite bläck kvar. Trots skakningar gick det inte utan jag fick åka iväg och köpa ny patron. Skrivaren gick ändå inte igång utan det tog mig en bra stund att förstå att skrivaren på något sätt hade blivit frånkopplad, vilket inte framgick först. Sedan gick den igång.
Hälsningar
Ragnar