fredag 11 april 2014

Sommardäck på - rattmuff av


Vintern börjar ta slut här i Borås. Ja, vi har till och med haft ett antal fina vårdagar om än med kalla nätter men nu är det bara några enstaka plusgrader på dagen och blommorna tittar lite förskräckt fram. Herr blomma säger till fru blomma:
- Jag sa ju till dig att det är för tidigt att slå ut redan nu.

Annars går det fort här i stan. I förrgår såg jag de första vitsipporna och bygget av den nya Kristinebergsskolan ett rejält stenkast från där jag bor växer för varje dag. Men än är det långt till invigning: först till höstterminen 2015 skall det vara klart.I dag var det dags för ett annat tecken på att det är varmare tider på gång, nämligen byte till sommardäck. Vianor har en utmärkt service nuförtiden. Någon månad innan kommer ett SMS att de har bokat in en tid för däckbytet. Det är bara att bekräfta. Passar inte tiden är det bara att inte göra någonting. Dagen innan kommer ett nytt SMS med en påminnelse om att man skall inställa sig och när.

I mitt fall skulle jag vara där 09.30. Det innebär att man kommer mitt i deras kafferast men de blänger inte surt på en för det. Kafferasten tar slut och medan jag själv dricker automatkaffe - nåväl, varm brun dryck från automat - så tar någon hand om bilen, byter däck och lämnar tillbaka bilen med nya däck. Däcken tar de hand om fram till november, då vinterdäcken skall på igen.

Nåväl, det är ju inte gratis. 800 kronor kostar det inklusive byte och plats för mina däck på däckhotellet. Där förvaras de dock vid rätt temperatur och de spolar dem rena samt kollar att de är fit-for-fight ytterligare än säsong innan de sätter på dem igen. Så det är nog trots allt en god investering eftersom däcken håller längre.

800 kronor kostar ju bara ett enda däck. Om man köper ett kinesiskt vill säga. Jag blev mer eller mindre lurad av en annan däckfirma att sätta på ett sådant efter en punktering. Det höll i ett år. Så det kan nog vara lämpligt att lägga till några hundralappar och köpa ett riktigt däck.

Samtidigt med att jag sätter sommarsulor på bilen så tar jag av rattmuffen. Det brukar vara svårt att komma ihåg när man skall göra detta annars. Så jag har en minnesregel: sommardäck på - rattmuff av,  sommardäck av - rattmuff på.

Rattmuff skall man förstås ha - och doftgran. Radio Sjuhärads Silvia Rydberg hjälper mig med att pimpa bilen för ett par år sedan.

Goda råd om rattmuffen får man annars av Petter Niklasson här.

Inga kommentarer: