onsdag 29 oktober 2014

Ingen som Ingesson

Det fotbollsintresserade Sverige har i dag sorg. I förmiddags meddelades nämligen att fotbollsspelaren, tränaren och managern Klas Ingesson har gått ur tiden, bara 46 år gammal.

Jag är själv inte särskilt fotbollsintresserad men när jag hörde den ledsamma nyheten om Klas Ingesson kände jag ändå tårar i ögonen. Jag minns hans insatser i fotbolls-VM 1994, då Sverige tog brons. Han blev då så populär att han fick ett TV-program uppkallat sig - Ingesson. Det var ett rent underhållningsprogram men de som hittade på namnet tyckte att de ville hedra honom.

För oss boråsare och vårt fotbollslag Elfsborg hann Klas under sina sista levnadsår betyda väldigt mycket. Han drabbades av blodcancer 2009 men blev så pass frisk att han kunde börja jobba igen och då som juniortränare i IF Elfsborg. När A-lagets tränare fick sparken sedan spelarna börjat tappa sugen fick Klas det jobbet. Direkt vändes stämningen i laget. Nu spelade de för Klabbe - och för laget förstås.

Tyvärr gjorde Klas sjukdom och dess behandling att hans benstomme blev allt skörare. Han fick svårt att fortsätta sitt tränaruppdrag och blev därför Elfsborgs manager i stället. Han gjorde lika stor nytta i den rollen. Några gånger ramlade Klas och bröt lårbenshalsen, men några dagar efteråt kom han till matcherna i rullstol eller med rullator.

Tappert körde Ingesson med sin bil mellan bostaden i Ödeshög och jobbet i Borås, en resa på cirka två timmar. Radio Sjuhärads sportchef Staffan Kulneff berättade i radio att när Elfsborg nyligen spelade i Lissabon kom strax före matchen en ambulans in på arenan. Ut bars Klas Ingesson på en bår. För matchen skulle han vara med på. Hur han klarade den långa flygresan kan man bara spekulera över. Men på matchen ville han vara med. 

För ett par veckor sedan meddelade Klas att han inte ville fortsätta som manager, då hans immunförsvar blivit kraftigt nedsatt och han därför inte orkade ge 100 procent. IF Elfsborg höll just på att göra ett nytt jobb åt honom där hans goda erfarenheter och hans förmåga att entusiasmera kunde tas till vara.  Att låta honom gå var det inte tal om.

En stor man har gått ur tiden. Ett föredöme för många. Och det föredömet kan inte dö.

Läs hyllningarna till Klas Ingesson i Borås Tidning:
http://www.bt.se/sport/elfsborg_i_allsvenskan/folj-minnesstunden-och-lamna-din-hyllning-har%284511116%29.gm

Inga kommentarer: