fredag 17 oktober 2014

Gamla Mälaröbussar

En fd kollega och fortfarande god vän - även om vi inte hörs så ofta nuförtiden - skickade mig dessa bilder på gamla bussar från Mälaröarnas Omnibuss AB, som bedrev trafik mellan Stockholm och Mälaröarna. Jodå, de stavade Omnibuss på det sättet i sitt firmanamn - många andra vill nog ha det med bara ett s.

Företaget fanns till 1973, då det gick upp i Storstockholms Lokaltrafik. I dag är det tyskägda Arriva som kör bussarna på Mälaröarna. Det är alltså med dem som drottning Silvia åker om hon skall hem till Drottningholm efter en sen kväll på stan och om hon väljer att åka kollektivt.

Om busstrafiken på Mälaröarna har tidigare Dan Arleborg och numera Tommy Enefalk gjort en mycket ambitiös hemsida. Besök gärna den. Det är fantastiskt hur två entusiaster (i ordets finaste betydelse) kan få till en så innehållsrik sida om ett bussbolag och dess efterträdare.

Första bilden visar en buss i korsningen Drottningholmsvägen/S:t Eriksgatan. Det stora huset i bakgrunden revs i början av 1960-talet och nu står ett nytt - och inte lika vackert - hus där.

Så en bild från den gamla ändhållplatsen vid Kronobergsparken intill Fridhemsplan. Den användes till 1968 då bussarna flyttades till Brommaplan.

Till slut tre bilder på bussar från vad jag antar är 1930-talet. Bussarna har röda interimsskyltar, vilket man på den tiden fick innan de ordinarie registreringsplåtarna kom. Eftersom bolaget hörde hemma i Stockholms län började dessa på bokstaven B.  Det rör sig alltså om vid fototillfället nya bussar.Jag tackar Karl för bilderna och medgivandet att använda dem på bloggen.

Bilderna blir större om du klickar på dem med mushjulet.

Inga kommentarer: