lördag 18 oktober 2014

På en spansk marknad

Marknader är något som är väldigt populärt i Spanien. Så gott som varje dag hålls det marknad inom några mils avstånd från där man befinner sig men det är olika platser varje veckodag.

En populär marknad på söndagar är Citronmarknaden vid Guardamar. Det säljs inte bara citroner där utan allt möjligt. Namnet har den fått eftersom den hålls i en gammal citronlund. Det brukar vara cirka tusen marknadsstånd och allt möjligt säljs: från citroner och andra grönsaker via kläder och CD-skivor (ofta piratkopierade) till möbler.

Det brukar vara mycket folk och det är därmed också ett tillhåll för ficktjuvar. Så det gäller att hålla i plånboken. Blir man bestulen så lär man inte få tillbaka den även om man ser tillgreppet och tjuven. Plånboken har denne redan langat över till en kompis som är långt därifrån. Så att tillkalla polis hjälper inte heller.

Sedan finns det marknadsskojare men också ärliga säljare. Och visst kan man göra fynd på marknaden till priser som ligger under hälften mot hemma.

På söndagen åkte vi därför just till Guardamar. Den spanska vädertjänsten hade förvarnat för "87 procents risk för regn". Så det var inte så många där när vi kom till marknaden vid 10-tiden.  Men just då sprack molnen och en lite yrvaken sol tittade fram. Idealväder med andra ord - inte för varmt och inget regn.

Den spanska vädertjänsten verkar inte vara mer pålitlig än den svenska med den skillnaden att när SMHI pratar om sol så kan det mycket väl bli regn medan om spanska Instituto Nacional de Meteorología pratar om regn så kan det mycket väl bli sol.

Först några bilder från marknaden.Det finns flera parkeringsplatser intill marknaden men ändå är det ganska fullt med dem.

Massor med parkeringsvakter visar besökarna och deras bilar till en ledig parkeringsplats. En del av dessa vakter är utrustade med visselpipor, vilka de mer än gärna använder.

Bilköerna sträcker sig utmed vägen i ett par kilometer. Så kommer det lika många bilar från andra hållet också.
På hemvägen från marknaden besökte vi det stora köptemplet Carrefour. Jag behövde ju proviantera till hemresan så jag köpte lite nyttigt att ha hemma. Då två belgiska Leffe-ölen köpte jag till middagen och bjöd Roger på den ena. Leffe är ett förbaskat gott öl och det finns att köpa på Systembolaget också. Fast där kostar den nästan dubbelt så mycket.

Priserna är förvisso i euro och inte kronor men knappt 100 kronor för en liter Famous Grouse whisky är ju ett överkomligt pris. Visserligen får man den då i plastflaska men det underlättar ju i packningen. Som så ofta i Spanien var det olika besked om priset. Där whiskyn fanns stod det 10,50 styck på prislappen. Vid entrén stod det att en flaska kostade 16,50 och köpte man två kostade den andra 4,47. I kassan kostade de 10,47, vilket stämmer bra överens med  de priser som angavs vid ingången men då fick jag det priset fast jag bara köpte tre och inte fyra.


Därefter blev det en slappareftermiddag.

Fortsättning följer. Tidigare inlägg från mitt besök i och runt Torrevieja liksom från förra årets besök i staden hittar du om du klickar på "Torrevieja" i raden "Etiketter" längst ned.  Eller också här. 

Bilderna blir större om du klickar på dem med mushjulet.

Inga kommentarer: