onsdag 27 maj 2015

År 2015:s första torgträff i Borås

I går - tisdagen den 26 maj - var det premiär för årets torgträffar för veteranbilar (äldre än 20 år) på Stora torget i Borås. Det blev en kväll med bra väder men bara någon timme innan träffen började klockan 18.30 var det några kraftiga åskskurar och till och med blixtar och dunder.

Nya träffar blir det varje tisdag fram till 30 juni och sedan 28 juli - 18 augusti. Förra sommaren pratades om att flytta dem till Almenäs men lyckligtvis blev det inget av med det. Almenäs har fördelen att det är gott om plats men den stora nackdelen är att det ligger en halvmil från centrum. Det blir alltså svårare att ta sig dit för såväl besökarna som utställarna. Stora torget lockar mycket folk, både sådana som ger sig dit just för torgträffen men också sådana som bara råkar gå förbi.

I går var det ganska få bilar, vilket kan skyllas vädret. Veteranbilsägarna vill inte gärna ta ut sina pärlor om det regnar och de bestämmer sig redan på eftermiddagen för om de skall åka. Regnar det då så kan det sedan bli hur bra väder på kvällen, de kommer i alla fall inte. Däremot var det många besökare. Något speciellt tema för gårdagen var det inte utan alla bilar äldre än 20 år var välkomna.

Men några bilder säger mer än några tusen ord så njut av dessa.

Mercedes-Benz 280 1970. 

 En röd Volvo PV544 från 1961.

 Volvo PV 444 från 1947, första året PV levererades till kunderna. Registreringsnummer JSA225.

 En Morris Minor Limousine från 1951.

Minsann dök inte en Reliant upp. Denna trehjuliga engelska bil minns vi från Mr Bean-filmerna. Mr Bean brukade komma i full fart med sin hundkoja och möta en sådan här i en trång passage med påföljd att den välte. Det lär ha hänt ofta i verkligheten också. Reliant Ant från 1987 WOM374.

Denna buss som en gång rullade i Dalarna hos Lundvalls Trafik ägs numera av en privatperson i Sjömarken, för övrigt gammal klasskamrat till mig.  Volvo L3422 med Skeninge-kaross från 1954.

Volvo PV445 från 1957. Observera att den har takgök, alltså den typ av körriktningsvisare som inte blev så populär. Den syntes bra men det var svårt att se åt vilket håll ett fordon skulle svänga.

Så lite - eller snarare mycket - amerikanskt.  Cadillac 39-60 från 1939. Regnummer AUF520.

 En mycket välskött Volvo Amazon från 1964.

Engelsk elegans i form av en Rolls Royce Silver Cloud från 1963.

En upphottad Saab 99 från 1984. 

 Cadillac Allante från1989.

Oldsmobile  Ninety Eight från 1968.

Ford Taunus Transit Kleinbus från 1964.

Flera amerikanare. Främst en Chevrolet Corvette från 1960.

 Antagligen träffens äldsta fordon: Chevrolet LT 131S från 1931.

Det har blivit en tradition att Fristads ungdomsorkester skall medverka vid årets första torgträff. Så även i går och deras musik genljöd över torget.

Efter konserten begav sig orkestern till bussen för gruppfotografering.

Så många som fick plats satte sig i bussen och resten fick med sina instrument stå utanför för en gruppbild. 

Ett uppskattat inslag är korvgubben, som i går gjorde bra affärer. Men så har han också god korv. 

Slutligen ett par bilder på folklivet på Stora torget.
 

Klick med mushjulet ger större bild.

Inga kommentarer: