söndag 17 maj 2015

Vårmarknad 2015 i Borås

Den 15 och 16 maj var det vårmarknad i Borås. Tillsammans med höstmarknaden sista fredagen och lördagen i september är dessa marknader tradition och lockar mycket folk. Höstmarknaden har traditioner sedan 1750-talet medan vårmarknaden är betydligt yngre. Jag minns inte när den började men det torde ha varit i slutet av 1900-talet.

Årets vårmarknad lockade som vanligt cirka 200 knallar från kort sagt hela landet. Skulle man gå utmed samtliga marknadsstånd skulle man få gå mer än en kilometer i trängseln.

Lokalpressen rapporterade och lokalradion likaså. Dock var det ingen reporter i år som gick fram till en av knallarna och sa:
- Här står du på Stora torget och har stånd...


På behörigt avstånd på Stora Brogatan står statyn "Knallen" av Arvid Knöppel, en gång skänkt av stadens postorderfirmor och placerad utanför Posthuset. Han hälsar oss välkommen till marknaden som börjar ett kvarter bort.


På Lilla Brogatan är också kommersen livlig. Västtrafik har som vanligt ställt upp en dubbeldäckare som normalt går mellan Borås och Göteborg och med den som utgångspunkt informerar de om sin verksamhet och små barn får provsitta förarplatsen. 


När jag var liten och var på höstmarknaden med farmor så fick jag alltid en ballong. Den kostade en krona, vilket motsvarar ungefär 14 kronor i dag. Så var den fylld med helium vilket innebar att den lätt kunde explodera på väg hem i bilen. Men sådant tänkte man inte på på den tiden. I dag är ballongerna mycket flashigare.


Många köper choklad och/eller kokosbollar på marknaden. Näringsidkaren tänker på sina kunder och  rekommenderar dem att köpa på hemvägen, så de slipper bära omkring på kokosbullarna.


Klä'r (dialekt för kläder) är givet på marknaderna. Kanske man kan fynda här. Lite svårt med provningen bara.


Man kan också köpa färskt bröd billigt. 


Några traditioner har jag. Exempelvis går jag inte förbi den här glade säljaren från Blekinge som säljer fyllda berlinerbullar. Eller munkar skulle jag nog säga. De är fyllda med en rejäl klick hallonsylt, äppelmos eller vanilj. Med åren har antalet jag köper minskat. I år blev det bara två.


Många trängs bland marknadsstånden på Lilla Brogatan. 


Från Rådhustrappan har man fin utsikt över marknadsstånden på Stora torget. Här köper jag traditionsenligt lotter av Lion's och lika traditionsenligt vinner jag inte något. Annars kan man vinna en bil. Ja, inte bara en bil utan en hel påse. Ahlgrens står det på den.

Jag köper också äkta hälsingesylt från Mariannelund i Småland. Hjortron och lingon. Betydligt dyrare än på ICA Maxi men också mycket godare. En liten burk tranbärssylt fick komplettera årets inköp.


Marknadsområdet utökades i höstas även till Österlånggatan mot Carolikyrkan. Här köpte jag de traditionsenliga marknadsremmarna: mango och jordgubb.  Även detta inköp har med åren minskat till antalet. Dels på grund av vågen men också för att min mage har fått svårare att tåla dessa blandningar av färgmedel och annat gott.Även på Österlånggatan åt Södra torget är kommersen livlig. I förgrunden syns bilen från Wiktor Olssons gårdsbutik i blekingska Bräkne-Hoby. Även här en glad säljare som på sin trevliga dialekt berättar om sin pappa som står hemma och gör i ordning allt som säljs i bilen. För min del blev det en förpackning prinskorv.


Ger man sig in i trängseln på Österlånggatan åt rätt håll kommer man så småningom till Södra torget.


Marknadens första dag gynnades i år av ett fantastiskt fint väder. Och vädret lockade nog extra mycket folk. Hur många som kom vet jag inte men arrangörerna räknade med mellan 20 000 och 30 000 besökare.

Välkommen till Borås under höstmarknaden 25-26 september. Det blir nog lika trevligt då.

Klicka på bilden med mushjulet om du vill ha en större bild.

1 kommentar:

Lennart Gustafsson sa...

Hej Staffan
Du skriver under bilden med alla ballongerna att de var fyllda med helium förr och att det var en brandfarlig gas. På den tiden, när vi var unga, så fylldes ballongerna med vätgas och den var mycket brandfarlig. Dagens ballonger fylls med helium, som inte är brandfarlig. :-)
/Lennart