måndag 1 maj 2017

Valborgsmässoafton 2017 i Borås

Valborgsmässofirandet i Borås är en traditionstyngd händelse - eller event heter det väl nuförtiden. Firandet började 17.30 med att Borås kulturskolas ungdomsorkester under utstötande av musikaliska toner tågade från Knalletorget till Stora torget, där de fortsatte med ett par låtar till. Bland annat filmmusik där lite James Bond-teman kunde skönjas.


Strax före klockan 18.00 tog kvällens konferencier Eva Stenbäcken över och framkallade många skratt genom sin träffsäkra humor. Hon var smakfullt vårklädd.


Klockan 18.00 skulle Borås manskör börja sin konsert. Så hade det väl blivit också om inte den här mojängen ställt till med problem.


Rådhusklockan har nämligen länge varit felinställd så att den ringt klockan 18.05 i stället för på sexslaget. Därför skulle kören börja med att sjunga "Längtan till landet" (a k a "Vintern rasat ut") och göra en kort paus vid det förväntade tidpunkten för klockringning.

Men Dan Lind hade bara hunnit att dirigera fram första tonen när klockan började ringa. Kören tystnade och inväntade att ringningen skulle sluta. Det gjorde den men precis som de började sjunga igen så kom det ytterligare en tonslinga från tornet.Men så kunde i alla fall våren sjungas in och visst lyckades det. Solen som kämpat rätt hårt mot molnen segrade nu på knockout. Och vi fick en fin vårkväll att njuta av.

Borås manskör är unik för den gör bara ett framträdande per år, nämligen på Stora torget vid Valborg. Två timmar tidigare samlades ett antal sångkunniga herrar och går genom repertoaren varefter de går och dricker kaffe tillsammans innan de tar planen nedanför rådhustrappan i besittning.

Så var det dags för vårtalet. Talare var Hanna Lassing, vd för Boråsföretaget Kanico. Hon höll ett tal där hon lovprisade Borås:
- Under de senaste 15–20 åren har staden blivit vackrare, djupare och roligare.


Den samlade skaran på Stora torget började nu söka sig mot Sven Eriksonsgymnasiet - eller Teknis som många fortfarande säger. Eleverna där har nämligen som tradition att ordna en kortege där man gisslar händelser under det gångna året, såväl lokala som de i riket och övriga världen.

Kortegen gick en kortare väg genom centrum och på trottoarerna stod många som ville se den och kanske får sig några goda skratt. Av tradition inleds den av polisen, som förutom den sedvanliga piketen också ställde upp med två unga kvinnliga poliser som gick runt och gav barnen som stod och väntade var sin "give-me-five".

Det är över tjugo år sedan jag såg kortegen senast och jag får nog säga att den var bättre förr. Framför allt hade man alldeles för bråttom i år. Ekipagen hade byggts av kundvagnar till skillnad från förr då man till stor del använde lastbilsflak.

Fotbollsspelaren Ronaldo fick inleda.

 President Trump fick naturligtvis en del uppmärksamhet.

Sedan antar jag att det är Djurparken som skall känna sig hyllad av detta ekipage: 

Den återinförda värnplikten uppmärksammades med en hemmabygd stridsvagn. 

Lagom till Valborg ger skolans elever utan en tidning med namnet "Vårflamman". Den brukar inte vara något för den pryde. Tidningarna såldes utmed kortegevägen. 

Och så var det den norska ungdomssuccén på TV - "Skam".

Kortegen ville inte att vi skulle vara rasister utan fastmer som pandor. 

Så var det tilltaget att bygga en kanal mitt i Västerlånggatan som häcklades: "Världens längsta pissränna eller en dödsfälla för blinda?"

Zlatan gjorde ett gästspel. För det var väl han?

Norska TV-serien Skam kom med en gång till och nu uppmärksammade man den norska traditionen att elever i gymnaisets avgångsklass köper en gammal buss och bygger om den till "russebuss". Bussen får en konstnärlig utsmyckning och oftast också en mäktig musikanläggning.  Jag undrar hur många boråsare över 25 år (alltså de som är utanför Skams målgrupp) som vet vad "russebuss" är.

Det nya busslinjenätet i Borås med bussar som är så stora att de inte längre kan köra där folk bor fick också sitt.
 

Och till sist var det dags för polisen igen men dessförinnan handlade det om skandalen med Samsung-telefonerna vars batterier började brinna. 

På åtta minuter hade kortegen rusat genom och många ägnade resten av kvällen till att besöka Valborgsmässofirandet i Annelundsparken anordnad av Ecumeniakyrkan. I den närbelägna Immanuelskyrkan kunde man köpa kaffe och smörgåsar eller bakverk.

I parken blev det också en Valborgsmässoeld. Elden började lite lugnt.

 

Men snart tog den sig ordentligt. 

Och efter 40 minuter hade den nära nog brunnit ut.

Under tiden hade en kör sjungit och ett brassband spelat några nummer med anknytning till våren. Och den vänsterpartistiska lokalpolitikern Ida Legnemark höll ett Valborgs-tal.

Och därefter var det dags att söka sig hemmet i den vackra om än något kylslagna vårkvällen.

Inga kommentarer: