söndag 16 januari 2011

Statistik kan vara kul

Blogspot tillhandahåller en flik som heter statistik. Jag tror det bara är jag som kan se den. Men det är intressant att botanisera bland statistiken, där man kan se hur många sidvyer (alltså inte besökare) jag har per dag med mina egna borträknade. Där kan jag se att jag haft läsare i Sverige, Danmark, Tyskland och USA i dag. Jag kan också se att jag häromdagen hade 22 sidvyer till en (eller flera) läsare i Sydkorea.

Annat intressant är att se hur folk hittar till bloggen. De flesta av dem har den väl bland sina favoriter/bokmärken. Därutöver hittar de flesta den genom att jag länkar till den i alla mina inlägg i två debattforum men det finns också de som söker på Google och hittar hit. Jag kan se vilket sökord de använt och märkligt nog har någon hittat dit genom att söka via Christoffer Murray, den utmärkte medarbetaren i Sveriges Radio som är "hallåman" på nyårsafton och som jag skrev om av den anledningen. Undrar vem som söker på honom och sedan därför blir intresserad av min blogg.

Det finns de som tycker att statistik är tråkigt. Jag håller inte med. Den kan vara väldigt rolig. Och den kan användas till att bevisa det mesta. Men nu skall jag läsa dagens Borås Tidning. Det innebär att hundra procent av dem som bor i lägenhet 832 på Lars Kaggsgatan 45 nu läser Borås Tidning. Det är en ökning med 100 procent sedan klockan 10.30...

Att blogga på sig själv kan för övrigt vara trevligt. I höstas skickade jag en bild till Borås Tidning, men den kom aldrig in. I dag såg jag dock att den blivit publicerat på nätet. Alltid något.
http://www.bt.se/lasvart/lasarbilden/en-riktig-bjornkram%282167901%29.gm
(Bilden finns i mitten i andra raden bland de små bilderna.)

4 kommentarer:

pappa B sa...

Tjenare Staffan!
Du har en liten award att hämta hos mig. Ha det så fint. Stiocker till Hurgada den 25, skall bli skönt.

Ulf Nyström sa...

Visst är statistik intressant. Men en ökning, i det här fallet av antalet BT-läsare i din lägenhet, från 0 till 1 är inte 100 procent.
Den procentuella ökningen är oändlig och brukar illustreras med ett konsummärke, en liggande åtta.

Ulf Nyström sa...

Jag kanske var lite för kategorisk nyss.
Andelen personer som läser BT i den aktuella lägenheten har förvisso ökat från 0 till 100 procent.
Däremot är ökningen inte 100 procent.
Men strunt samma.
Huvudsaken är att bloggen är läsvärd, intressant och rolig.
Och det är den. Till 100 procent.

Staffan Sävenfjord sa...

Äsch Ulf! Du är bara sur för att jag inte skrev GP i stället. Men läs gärna den också. I synnerhet Ulfs artiklar. Han är en av två dagstidningsjournalister i landet som kan skriva om järnvägs- och bussfrågor utan att det blir en massa fel. Fast det är klart att du har rätt. Vi latinare skall inte ägna oss åt matematik. Nollan finns inte i latin. Jag gick alltså från intet till C.