fredag 25 februari 2011

Lurad, blåst och bedragen

Ni minns väl Sverker och hans standarduttryck. Bland annat att någon "blivit lurad, blåst och bedragen" av en oseriös näringsidkare. Apropå Sverker tycker jag det blivit bättre. Sverker i sin tur har fått ett eget intervjuprogram där han - hör och häpna - låter sina gäster tala till punkt och behandlar dem med respekt.

Plus har blivit ett omväxlande och intressant program där man som i går berättade om en dam som satt in ett arv på sina söners konto och nu var de borta på Swedbank, som tydligen stryker ett konto om ingen hört av sig efter tio år. Alla har tydligen inte samma tur som jag http://savenfjord.blogspot.com/2008/10/en-gammal-bankbok.html Man kan ju ändå tycka att Swedbank borde höra av sig innan de bara stryker ett konto. Det kan ju inte vara alltför svårt. Vidare berättade man om en dam med stora ekonomiska problem och som frikostigt berättade om sin lättsinniga inställning till ekonomin. Och slutligen testade man espressomaskiner, vilket inte fick mig att vilja köpa en sådan. Men jag tillhör dem vill ha hederligt svenskt kaffe.

Den som fått mig att känna mig lurad, blåst och bedragen är Mentor Communication AB. De ger ut facktidningarna Resforum och Trafikforum. Dessa har sedan de startades 1998 alltid kommit ut tillsammans. Jag är en av de 500 fullbetalande prenumeranterna och säkert en av ganska få som betalar med egna skattade pengar. Den övriga delen av den enligt Tidningsstatistik 3 500 exemplar stora upplagan går till sådana som får den genom sitt jobb eller att de är medlemmar i Bussbranschens Riksförbund eller Svensk Lokaltrafik. Eller anställda där.

Det började redan när jag skulle prenumerera och blev närmast utskälld för att jag ringde och störde om en sådan sak. Men då behövde jag tidningen för mina andra jobb så det var bara att svälja förtreten. Förra året fick jag inbetalningskort och det stod med minsta möjliga stil att det skulle komma ut 8 nummer under 2010. Jag hade redan betalat (lika mycket som för 2009) när jag upptäckte detta. Att de nummer som kom ut dessutom var tunnare än tidigare gjorde ju inte saken bättre.

I år meddelades att det blir 10 utgåvor - till oförändrat pris (i stort sett i alla fall). Så dimper då nummer 1 ner i brevlådan. Bara Trafikforum. Det bifogas ett brev att Resforum fortsättningsvis kommer ut med 6 nummer om året. Så meddelades det. Dessutom innehåller tidningen numera en särskild taxisektion på fem sidor. Jag är intresserad av det mesta inom kollektivtrafik utom flyg och taxi (om taxi överhuvudtaget är kollektivtrafik). När en tiondel av innehållet fortsättningsvis skall ägnas åt annat än jag är intresserad av vill jag gärna veta det i förväg.

Ja, det blir mer än en tiondel. Därför att det är naturligtvis inte så att man gjort detta för att serva taxinäringen. Utan för att få in fler annonser med anknytning till taxi. Taxi har sin egna branschtidningar och det lilla jag tagit del av dem är det mycket trevliga publikationer som jag tror gillas av dem som jobbar i branschen. Varför skall man in och tafsa på deras område?

Nu har jag betalat för år 2011 och det lär inte löna sig att begära att få pengarna tillbaka. Men år 2012 får jag 600 kronor mer att leva för. För efter detta är jag hjärtligt trött på en tidning som bär sig åt på det här viset och som jag egentligen inte behöver. Bussar kan jag med fördel läsa om i Bussbranschen, spårvagnar läser jag om i Meddelanden från Svenska Spårvägssällskapet med bilagan Modern stadstrafik och om järnvägar läser jag i Svenska Järnvägsklubbens tidning Tåg.

Apropå ingenting så har Volvo Bussar sålt bra på sistone. Och jag tycker att deras nya bussar är verkligen läckra. Eller vad säger ni. Snart kommer de med en helt ny modell, 8900, där man filar på det här utseendet ännu ett snäpp åt rätt håll.
Klicka för större bilder.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller fullstänigt med dig Staffan. Jag har inte fått något brev där man talar om att det bara kommer 6 nummer av Resforum. Jag överväger att polisanmäla dom för falsk marknadsföring. Det kan väl tyckas vara lite väl kraftigt, men dom får förhoppningsvis en tankeställare

Anonym sa...

Staffan:

Vet du möjligen under vilka år "Kommunikationstabellen" Sveriges kommunikationer utgavs. Att den las ner 1981 står hos Wikipedia men inte när den startades.

Den var länge en bibel för folk som reste mycket.

Om du skriver en bloggpost med den titeln gissar jag att du får besökare för lång tid.

Hälsningar

/Max

Staffan Sävenfjord sa...

Hej Max!

Tyvärr hittar jag inget heller om när den började ges ut men i mina samlingar har jag en reproduktion av 1930 års upplaga. Så i varje fall har den funnits sedan dess.

Någon annan som kan bringa klarhet i detta?

Kenneth Svensson sa...

Oseriöst eller början till slutet?

Jag prenumererar på tidningen Bussbranschen för att vara informerad över vad som händer inom detta område. Jag är mycket nöjd men ibland så har man funderat på att byta tidning, det är sådana tankar som dyker upp då och då. Inget gör mig så förbannad som när man för sina läsare bakom ljuset, sedan får en tidning vara hur bra som helst.

Ta t.ex. Teknikens Värld som skickade med en dyr bilaga (med inbetalnings-kort) som jag inte ville ha. Jag blev så förb. att jag sade upp bekantskapen med Teknikens Värld på direkten.

Tack Staffan för informationen.
Hälsar Kenneth