tisdag 15 mars 2011

Invigning av ny busslinje i Tranemo

I går var jag på invigningsfest i Tranemo. Ja, någon större fest var det väl inte men i alla fall en liten ceremoni. Anledningen var att efter många om och men så kunde den nya busslinjen mellan Borås och Värnamo starta i går. Det är en satsning mellan regionen och berörda kommuner. Det viktiga lär inte bli ändpunktsförbindelserna eftersom där går det tåg betydligt snabbare (och ibland på samma avgångstider) utan mer för kommunerna på vägen: Tranemo och Gislaved.

Bussförbindelse mellan Tranemo och Gislaved försvann för ett par år sedan och långt dessförinnan försvann busslinjen som gick från Värnamo via Gislaved och Tranemo till Göteborg. Det var en glest trafikerad busslinje och alla turer kunde köras av en enda förare. Han körde den i mer än 25 år och jag pratar med honom i telefon ibland än i dag. Någon gång borde jag ta mig samman och skriva ned hans minnen från den här trafiken.

Men nu var det alltså trafik på nytt. Några av de gamla bussarna som gick mellan Borås och Göteborg fram till i december, när norska Nettbuss tog över från franska Veolia, hade dammats av och nu satts in här. Någon minut före utsatt tid kom bussen till Tranemo och mycket folk hade samlats. De flesta skulle dock inte åka med på bussen utan var där för att hälsa den välkommen.


Efter att folk sprungit omkring och fotograferat och tittat och pratat med de båda bussförarna, varav en åkte för att lära sig linjen, kunde färden mot Värnamo fortsätta några minuter försenad. Det var länge sedan man kunde se en buss skyltad Värnamo i Tranemo.

Det såg också lovande ut med väntande inför avgången till Borås 11.10, men tyvärr: det var också invigningsgäster.

Så blev det musik. Två herrar blåste i horn. Inte några låtar jag kände igen men det hade väl varit lämpligt att spela Accelanders Ragtime Band.

Så kom då bussen från Värnamo och som skulle fortsätta till Borås. Denna körs av förare som är stationerade i Tranemo och var också i rätt tid.

Fotograferna djärvade till sig och Borås Tidnings Magnus Josefsson har hittat en lämplig pose för att fotografera en buss.

Här har han också fått sällskap av fotografen från Svenljunga Tranemo Tidning.

Sju minuter sen kunde dock bussen fortsätta mot Borås och vänder baken till invigningsgästerna, som gick för att äta lunch. Strax innan hade "orkestern" spelat "Må han leva". Det är bara att instämma i den förhoppningen. Linjen drivs som ett projekt på tre år men den skall utvärderas efter halva tiden.

Tycker du att bilderna är för små
så välan ta och klicka på dem då.

(Fritt efter Bellman)

1 kommentar:

Svemicke sa...

De kunde välan ta och måla bussarna i lite trevligare färger?