söndag 24 maj 2009

Lite veteranfordon från Smålandsrundan

Som jag redan berättat åkte jag Smålandsrundan för tunga fordon i går. Rallyt är öppet för fordon i yrkestrafik som är mer än 30 år gamla. Finns en hel del sådana bevarade som synes. Börjar med fem lastbilsbilder i slumpvis ordning så får resten komma allteftersom lust och ambition råkar infinna sig.

Först de bussar som var med i rallyt. Tre "riktiga" och tre "som liknar" bussar. Vi börjar med den jag åkte första halvan av rallyt med, Magnus Knutssons Scania-Vabis BF76 med SKV-kaross från 1966.

Och så den jag åkte andra halvan med: Svenska Omnibusföreningens Scania-Vabis CF76 från 1964.

Den har fina bussen tillhör Anders Haraldsson i Rystad. Den har tidigare varit museibuss hos Länsbussarna i Örebro. Det är en Scania-Vabis med SKV-kaross från 1953.

Arrangören Götaströms Motorklubb är ägare till denna lilla Mercedes-buss från 1964. Den har använts som skolbuss i Skillingaryd.

Ett hembygge. På ett lastbilschassi Volvo LV75D från 1936 har fått detta påbygge, som gjordes vid alkoholistanstalten i Gudhem. I dag ägs bussen av åkeriägaren Billy Hedström i Svenljunga.

Så har vi då denna. Det är en Volvo B705 med kaross från norska VBK som blivit ombyggd till husbuss.
Så då lastbilarna. Jag börjar med visa några rejäla schabrak. Först en Scania 140 från 1977.

En Volvo F88 från 1966:

Och så en Scania-Vabis LBS76 från 1968. Samma år som Scania-Vabis bytte namn till bara Scania.

Och så en Scania-Vabis AL36 från 1965:
Klickar du på bilderna så får du se på vad som händer!

2 kommentarer:

Daniel sa...

Härlig nostagi!

bo.ask@hotmail.com sa...

Tjenare..Vet du vad Scania står för ? Och vad står Vabis för ? Vi hade ännu en Lastbils o buss tilverkare i Sverige, Fans i västsverige, söder om Skövde på 30 talet...