fredag 13 maj 2011

Jag skall slå kameran i huvudet på dig, jävla idiot

Det är knappast obekant för läsarna av denna blogg att jag gillar att fotografera och att jag gärna fotograferar bussar. Jag stod därför utanför centralstationen i Malmö och fotograferade bussarna som kom där. Som vanligt vinkade de flesta förarna vänligt medan en del låtsades som ingenting eller kanske de inte ens såg mig.

Det här exemplaret, som tydligen fått jobbet eftersom han inte passade för något annat, uppvisade dock en annan och betydligt otrevligare attityd. Jag fotograferade hans buss när den var på väg in till hållplatsen för att vända och sedan tänkte jag inte på att jag redan fotograferat den när han var på väg ut igen. Rattvridaren (jag vägrar kalla honom förare) tog därför fram en tidning och dolde ansiktet bakom denna medan han fortsatte körningen trots att han rimligen inte såg någonting. Jag sänkte genast kameran utan att ta en bild men ändå stannade han och började skälla ut mig. Han hävdade att man måste ha tillstånd för att fotografera bussar i allmänhet och honom i synnerhet. Det behöver man naturligtvis inte alls så länge man står på allmän plats. Jag stod på trottoaren och var inte i vägen för vare sig bussar eller resenärer på något sätt. Utskällningen avslutades med det jag skrev i rubriken.

Det här är bilden jag tog när han var på väg in. Lägg märke till att han ger mig fingret (syns om man klickar på bilden). Jag har maskerat hans ansikte för jag vill inte hänga ut honom personligen. Det är attityden jag vill åt, nämligen att det finns bussförare som inte vill att man fotograferar bussen de kör. Sådant här råkar man i stort sett bara ut för i Skåne - och möjligen i Stockholm. Det är inte ofta där heller. Jag har kanske råkat ut för det ett 10-tal gånger och då har jag knäppt mer än totalt 100 000 bussbilder.

Bussen tillhör Veolia Transport och de har fått hård kritik för deras sätt att sköta tätortstrafiken i Malmö. För ett tag sedan kastade den andra entreprenören i Malmö, Arriva, in handduken och bröt avtalet varför Nobina fick ta över. Deras förare uppvisade en helt annan attityd än Veolias förare.

3 kommentarer:

sjguide sa...

Har också blivit utskälld för att fota bussar;dock i Nyköping.

Men som du skriver - det händer väldigt sällan.

Carl Eric sa...

Jag har stött på en som hade synpunkter på att jag fotograferade, och det var i Hässleholm.

Annars så har det bara varit mer eller mindre intensiva vinkningar, och en undrade var jag var ifrån...

Markus sa...

Har fått synpunkter från en chaufför som inte gillade vara med på kort. Han bad mig radera bilden jag tagit från 50-meters håll. På bilden såg man inte alls chauffören utan i rutan speglades Karlstad busstation.